Initiatiefnemers+%27End+the+cage+age%27+naar+rechter+vanwege+kooihuisvesting
Nieuws
© Maartje van Berkel

Initiatiefnemers 'End the cage age' naar rechter vanwege kooihuisvesting

Initiatiefnemers van het burgerinitiatief 'End the cage age' zijn bij het Hof van Justitie in Luxemburg een zaak begonnen tegen de Europese Commissie. Zij eisen dat de commissie haar beloften nakomt om een einde te maken aan kooihuisvesting in de Europese veehouderij. Dat meldt dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF).

De organisatie wijst erop dat de Europese Commissie in 2021 'een duidelijke toezegging' deed om wetgevingsvoorstellen in te dienen voor een EU-verbod op alle kooien in de veehouderij. Deze voorstellen hadden er voor eind 2023 moeten zijn. Volgens CIWF stond de Europese Commissie eind vorig jaar op het punt om wetsvoorstellen voor het kooiverbod te publiceren. 'Maar het lijkt erop dat voorzitter Ursula von der Leyen is gezwicht voor de druk van de landbouwlobby om het verbod in de ijskast te zetten.'

Het burgerinitiatief 'End the Cage Age' werd ondertekend door ruim 1,4 miljoen mensen in de Europese Unie, onder wie 153.958 Nederlanders. Ook de Europese ombudsman Emily O'Reilly doet onderzoek naar waarom de Europese Commissie niet komt met een verbod op kooihuisvesting. Meerdere dierenwelzijnsorganisaties, waaronder de Eurogroup for Animals, hebben een klacht ingediend bij de Europese ombudsman. Dit gebeurde nadat de Europese Commissie in oktober in een brief terugkwam op een toezegging om een verbod in te stellen.

Meer invloed

Het burgercomité van 'End the Cage Age' stelt dat de Europese Commissie het doel van het democratische instrument burgerinitiatief tenietdoet, nu er geen wetsvoorstel ligt om kooihuisvesting te beëindigen. 'Het Europees burgerinitiatief werd oorspronkelijk ingevoerd met de bedoeling om EU-burgers meer invloed te geven op de EU-besluitvorming.'


CIWF financiert de rechtszaak. Doel is om de Europese Commissie ter verantwoording te roepen 'voor haar falen om te handelen naar aanleiding van het Europees burgerinitiatief', zo luidt de verklaring. De initiatiefnemers hopen dat de Europese Commissie via de hoogste Europese rechter wordt gedwongen om snel en duidelijk te communiceren over het besluit van de Europese Commissie. De organisatie wil toegang tot het dossier over het Europees burgerinitiatief.

Volgens directeur Geert Laugs van CIWF heeft de Europese Commissie niet alleen de ondertekenaars van het burgerinitiatief in de steek gelaten, 'maar ook de 300 miljoen dieren die nog steeds dagelijks lijden in kooien'. 'Wij hebben deze rechtszaak tegen de Europese Commissie aangespannen namens de dieren die geen stem hebben en namens de miljoenen EU-burgers die deze wetgeving hebben gesteund, omdat ze dachten dat een Europees burgerinitiatief een echt democratisch instrument zou zijn dat hun meer invloed zou geven op de EU-besluitvorming. We zullen niet stoppen voordat elke kooi leeg is.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer