Europese+Ombudsman+gaat+na+waarom+verbod+kooihuisvesting+uitblijft
Nieuws
© Twan Wiermans

Europese Ombudsman gaat na waarom verbod kooihuisvesting uitblijft

De Europese Commissie komt tot nog toe niet met een verbod op kooihuisvesting. De Europese Ombudsman Emily O'Reilly onderzoekt waarom, aangezien eerder wel gehoor werd gegeven aan het EU-burgerinitiatief 'End the cage age'.

Meerdere dierenwelzijnsorganisaties, waaronder de Eurogroup for Animals, hebben een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman. Dit gebeurde nadat de Europese Commissie in oktober in een brief terugkwam op een toezegging om een verbod in te stellen.

In juni 2021 beloofde de commissie dat er tegen eind 2023 een wetgevingsvoorstel zou komen om kooien in de veehouderij geleidelijk af te schaffen en uiteindelijk te verbieden. Deze toezegging werd meerdere keren herhaald in brieven en debatten.

Er liggen wel voorstellen om kooihuisvesting in de Europese Unie sterk in te perken. Bovendien heeft het Europees Parlement ingestemd met een resolutie om kooihuisvesting tot 2027 uit te faseren.

Legitieme verwachtingen

Volgens de dierenbeschermingsorganisatie heeft de Europese Commissie door de uitspraken over beëindiging van kooihuisvesting 'legitieme verwachtingen' gewekt bij burgers. 'Het niet uitvoeren hiervan ondermijnt de geloofwaardigheid van het democratisch participatieproces. In de aanloop naar de Europese verkiezingen in juni van dit jaar is dit een bijzonder slecht signaal voor de burgers', schrijft de Brusselse lobbygroep Eurogroup for Animals in een persverklaring.


Volgens de dierenbeschermingsorganisatie is er sprake van onbehoorlijk bestuur doordat de Europese Commissie op eerdere toezeggingen terugkomt. Het burgerinitiatief 'End the Cage Age' werd door 1,4 miljoen Europeanen ondertekend. Dit was een belangrijke aanleiding voor de commissie om te komen tot nieuwe dierenwelzijnswetgeving. De dierenwelzijnsorganisaties die een klacht hebben ingediend eisen een 'duidelijk tijdschema' om te komen tot beëindiging van kooihuisvesting.

De zaak wordt behandeld door onderzoeksdirecteur Rosita Hickey van de Europese Ombudsman. De Europese Commissie is gevraagd uiterlijk eind januari een officieel antwoord te sturen naar alle andere indieners van de klachten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer