Wroetstal+voor+Krull%2Dbiggen+in+Sint+Anthonis+grote+publiekstrekker
Nieuws
© Jos Thelosen

Wroetstal voor Krull-biggen in Sint Anthonis grote publiekstrekker

Een koppel Krull-biggen lag er zaterdag 9 maart superrustig bij tijdens de open dag op het vermeerderingsbedrijf van René Jansen. Het grote publiek mocht in het Brabantse Sint Anthonis een kijkje nemen in zijn nieuwe wroetstal voor biggen. De stal met proefstalstatus is ook in het landschap wat afwijkend met de opvoerband voor vaste mest.

De open dag trok aardig wat bezoekers uit de regio, onder wie veel varkenshouders. Een nieuwe stal die wordt opengesteld voor het grote publiek, is volgens enkele van deze boeren niet meer zo'n vanzelfsprekendheid. 'Daarom komen we graag kijken en wat bijpraten met collega's', zeggen ze.

Verschillende van hen gaven aan ook geïnteresseerd te zijn in een wroetstal en het Krull-concept. Krull-varkenshouder Jansen en enkele Krull-boeren en -medewerkers die hem bij de open dag ondersteunden, hadden volop positieve gespreksstof. Daarnaast werd de open dag benut voor de sectorpromotie via The Pig Story en de betrokken bedrijven.

Dagontmesting

De stal was nog niet helemaal af, maar er lag al wel een koppeltje biggen in een van de hokken. Ze lagen in een laagje schoon strooisel onder een overkapping. Een droogvoerbak met zes vreetplekken kan automatisch worden gevuld met twee voersoorten. De lange dichte vloer loopt licht hellend af naar een gietijzeren roostervloer.

Onder de roostervloer bevindt zich een ondiepe kelder waarin een mestschuif is gemaakt. Die schuift meerdere keren per dag de mest, urine en strooisel naar een centraal opvangkanaal. Vanuit dit kanaal wordt de mest met een andere schuif de stal uitgebracht. In dit mestkanaal liggen smalle roosters waardoor de urine naar een dieper gelegen put stroomt en de vaste mest verder mee wordt gevoerd.

Verse lucht en constante temperatuur

Verse lucht komt aan twee zijden van de stal op een hoogte van ongeveer 1,5 meter binnen via geperforeerde damwandprofielen. Grondbuizen zorgen voor een meer constante temperatuur voor deze binnenkomende luchtstroom. Ventilatoren in de nok van de stal zorgen voor de luchtafvoer.

De biggenwroetstal is een proefstal waarvan onder meer de ammoniakemissie wordt gemeten. Dit gebeurt met ventilatiedebietmetingen en sensoren en volgens een standaardprotocol wordt er gecontroleerd met luchtmonsters. De concentraties van gassen van de binnenkomende verse lucht en uitgaande stallucht worden continu gevolgd.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer