Kijken+in+biggenwroetstal+met+proefstalstatus
Nieuws
© Krull

Kijken in biggenwroetstal met proefstalstatus

De nieuwe wroetstal voor biggen op het vermeerderingsbedrijf van René Jansen in het Brabantse Sint Anthonis wordt zaterdag 9 maart opengesteld voor publiek. Iedereen kan die dag in de stal met proefstalstatus terecht, mits zorgvuldig wordt omgegaan met de hygiëne.

Jansen is vermeerderaar in de Krullketen en verbouwt tarwe, mais en suikerbieten. De bouw van de nieuwe biggenwroetstal is voortgekomen uit zijn besluit om Krullvarkenshouder te worden. Zijn persoonlijke voorkeur en een praktische afweging waren redenen om te kiezen voor het concept. 'Ik had niet de ambitie om grootschalig varkens te houden. Bovendien is deze locatie er ook niet geschikt voor.'

'Ik wil een kleinschalig en goed concept neerzetten, waarbij ik consumenten kan bedienen die zoeken naar kwalitatief goed varkensvlees van dieren die een goed leven hebben gehad. Het gaat om een groep consumenten die ook bereid is om dat beetje extra te betalen voor Krullvlees.'

Aandacht voor milieu

In de nieuwe wroetstal voor gespeende biggen is aandacht gegeven aan meer dierenwelzijn door het toevoegen van daglicht en het uit kunnen voeren van wroetgedrag. Ook milieuaspecten worden meegenomen. Zo worden urine en mest in de stal direct van elkaar gescheiden. Via een mestschuif wordt de vaste mestfractie dagelijks uit de stal afgevoerd. Dit beperkt emissies van onder meer ammoniak en methaan.

Voor een stabieler en meer geconditioneerd stalklimaat wordt verse lucht via grondbuizen binnengehaald. Op het nieuwe staldak komen zonnepanelen, waardoor het vermeerderingsbedrijf qua stroomverbruik zelfvoorzienend wordt. De stal is verder uitgerust met ledverlichting, is goed geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming.

Net zoals de andere Krullboeren zet Jansen zich in voor biodiversiteit op en rondom zijn erf. Hij heeft diverse vogelkastjes en insectenhotels geplaatst en zaait jaarlijks bloem- en kruidenrijke akkerranden. Ook zaait Jansen zonnebloemen voor de verkoop aan huis. De opbrengst hiervan wordt jaarlijks gedoneerd aan Stichting Energy4all.

Bedrijven presenteren zich ook

De open dag vindt zaterdag 9 maart plaats en de ingang is aan de Zandkant 7b in Sint Anthonis. Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers er terecht. Advies is om te komen met schone kleding en schoenen.

Een scala aan bedrijven maakt de open dag mogelijk en is present voor informatie. Het betreft: Van Osch, Agra-Matic, Vitelia-Voeders, ESL-Agri, ForFarmers, Lifarma, Rabobank, de POV, ABAB, Dierenartspraktijk Boxmeer, Het Voorsterland Varkenshandel, Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees en Topigs Norsvin.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer