%27Waar+komt+ons+eten+vandaan%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Waar komt ons eten vandaan?'

Sinds kort gaat mijn zoon naar de basisschool en hij gaat een nieuwe fase van zijn leven in. Voor zijn verjaardag kreeg hij het boek 'Waar komt ons eten vandaan' van Julia Dürr, waarin de herkomst van onder andere brood, melk, vlees en vis wordt uitgelegd op een kindvriendelijke manier.

Voor vlees wordt onder andere het slachtproces van varkens stap voor stap toegelicht. Niet alles is 100 procent nauwkeurig; in het boek wordt bijvoorbeeld ook gesproken over een biggewicht van 30 kilo op 5 weken. Toch vind ik dat de auteur er wel goed in slaagt het proces genuanceerd weer te geven.

Mijn zoon weet dat ik veel met varkens werk, maar zijn wereld draait momenteel vooral om dinosaurussen en de Tyrannosaurus rex is zijn favoriet. Hij wil later ook 'dinodokter' worden. Wie weet gaan we nog ooit nog een Jurassic Park tot werkelijkheid brengen, maar de kans is vermoedelijk groter dat zijn toekomst dan in de paleontologie zal liggen. Hij heeft nog tijd genoeg om een keuze te maken en in de tussentijd kan er nog veel veranderen.

Hoe onze varkenshouderij eruit zal zien tegen die tijd is lastig te voorspellen. Eind januari las ik over de eerste kweekvleesproeverijen die tegen april 2024 een feit moeten zijn. Gevoelsmatig denk ik dat de consument zeer terughoudend zal zijn om kweekvlees op grote schaal te eten. Daarnaast vraag ik me af of het de smaak en het mondgevoel van echt vlees kan benaderen. Vlees is meer dan enkel een verzameling spiercellen.

Desondanks is het weer een extra alternatief voor de consument. Naast de vleesvervangers en plantaardige melkproducten, is de levensmiddelenbranche op zoek naar producten om de veelzijdige consument te kunnen bedienen. Voorlopig blijft vlees nog bij de grote meerderheid op het menu, zij het wat vaker afgewisseld met een vegetarisch alternatief.

Het duurt nog even voor kweekvlees in de supermarkt ligt. Tegen die tijd zullen we ook meer te weten zijn gekomen over de herkomst van kweekvlees. Het zal een nieuw hoofdstuk zijn in het boek 'Waar komt mijn eten vandaan'. Uit een petrischaal met stamcellen en groeifactoren. Smakelijk eten!

Twan van Berlo
Varkensarts bij Zoetis

MM-31657

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer