%27Keuzestress+in+het+schap%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Keuzestress in het schap'

Heeft u wel eens in de supermarkt gestaan om een zak chips uit te zoeken? Het geeft mij in ieder geval de nodige keuzestress, zeker wanneer ik niet helemaal weet waar ik zin in heb. Zoveel variatie en zoveel verschillende bereidingen leiden bij mij toch vaak tot het kiezen van het traditionele zakje naturel chips.

Bij onze plaatselijke supermarkt staat dat in schril contrast met het aanbod aan vlees. Kipfilet in verschillende hoeveelheden of in stukjes gesneden, diverse soorten rund- en varkensvlees, en dan vaak ook nog vooraf gemarineerd. Daarnaast nog een behoorlijke ruimte vrijgemaakt voor vegetarische vleesvervangers.

Tijdens mijn zomervakantie kwam ik in het buitenland exact het tegenovergestelde tegen. Naast veel verschillende soorten voorverpakt vlees en vis, had men ook nog de mogelijkheid om verse vis en slagerijproducten te bestellen. Daartegenover stond een zeer beperkt schap met avondsnacks, waar slechts een beperkt aantal smaken chips beschikbaar waren.

Ik vind het toch redelijk bijzonder dat ik in de supermarkt meer te kiezen heb uit een schap vol met relatief ongezonde snacks dan in het schap met vlees, voor mij toch vaak het lekkerste onderdeel van de avondmaaltijd. Waarom ik dan toch blijf terugkeren bij de supermarkt heeft eigenlijk vooral te maken met gemak; ik hoef maar één keer de deur uit om mijn boodschappen te doen. Daarnaast is het ook een stukje gewenning, wat het lastig maakt om te veranderen.

Veranderen van gedrag, zeker wanneer het vaste patronen volgt, is ontzettend lastig. De mens is nu eenmaal geprogrammeerd om routines te ontwikkelen. Het maakt ruimte vrij in de hersenen voor complexere zaken. Het veranderen van routine betekent dat je je bewust moet zijn van je gedrag en daar actief mee aan de slag moet. Dat gaat met vallen en opstaan, maar uiteindelijk is het altijd de aanhouder die wint.

Ik ga de komende tijd eens wat vaker buiten de supermarkt kijken voor een lekker stukje vlees. Gelukkig zijn er nog voldoende slagers in de regio en kan ik ook online voldoende aanbieders vinden. Hopelijk geeft dat me niet te veel keuzestress en kan ik over een aantal maanden tevreden terugkijken op een fijne gedragsverandering!
Smakelijk eten.

Twan van Berlo
Varkensarts bij Zoetis

MM-28507

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer