%27Ziektekiemen+lezen+geen+boeken%27
Blog
© Zoetis

'Ziektekiemen lezen geen boeken'

Dit is een van de lessen die me tijdens mijn studie is bijgebleven. Hiermee werd min of meer bedoeld dat ziektekiemen zich niet altijd gedragen zoals we van ze gewend zijn. Soms treden ze op onverwachte momenten op of veroorzaken verschijnselen die normaal niet bij de betreffende ziekte worden gezien. Daarnaast veranderen ziektekiemen in de tijd en kunnen ze plotseling of geleidelijk meer problemen veroorzaken, zoals bij PRRS of circo het geval is.

Een ziektekiem veroorzaakt verschijnselen door de interactie met het afweersysteem. Als het varken nog niet eerder is blootgesteld aan de kiem, duurt het enige tijd om effectieve afweer op te bouwen. In die periode kan de kiem zich in het varken vermenigvuldigen en schade veroorzaken aan diverse organen. Daarnaast zal de kiem in die periode, afhankelijk van de eigenschappen, zich kunnen verspreiden via mest, speeksel, urine of sperma.

Met infectieproeven kunnen we nagaan welke schade ziektekiemen veroorzaken. Vaak gebeurt dat bij ultraschone varkens, omdat je anders niet weet welke kiem verantwoordelijk is voor de gevonden schade. Met de opgedane kennis kun je vervolgens nieuwe maatregelen bedenken om de schade door de ziektekiem op bedrijven te beperken.

In de praktijk komen ziektekiemen zelden alleen. Een goed voorbeeld hiervan is het Porcine Respiratory Disease Complex (PRDC). Er is een hele reeks aan ziektekiemen die onderdeel kunnen zijn van dit ziektebeeld. Tijdens mijn studie diergeneeskunde stelde een docent dat wanneer we een ziekte een complex noemen, we eigenlijk gewoon niet goed weten hoe het werkt. Zeker wanneer meerdere kiemen tegelijkertijd aanwezig zijn in een ziek dier, is het altijd de vraag welke kiem eerst kwam en de belangrijkste oorzaak van de problematiek is.

Iets met een kip en een ei. Die vraag zou bij veel actuele vraagstukken in de media eens gesteld moeten worden, voordat we schuldigen aanwijzen van bepaalde problematiek. Dat zou de polarisatie kunnen verminderen en meer ruimte houden voor een open discussie. Boeren zijn niet de schuldige van de stikstofcrisis, maar onderdeel van de oplossing.

Twan van Berlo
Varkensdierenarts bij Zoetis

MM-26947

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer