Vleesverwerkers+Belgi%C3%AB+duiken+onder+grens+van+10+miljoen+varkens
Nieuws
© Varkens Archief

Vleesverwerkers België duiken onder grens van 10 miljoen varkens

Cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel wijzen uit dat in België over het afgelopen jaar ruim een miljoen varkens minder zijn geslacht dan in 2022. Met 9,4 miljoen verwerkte vleesvarkens zet 2023 een historisch dieptepunt neer.

Voor het eerst in meer dan dertig jaar ligt het slachtcijfer in België fors onder de 10 miljoen varkens. Met 9,4 miljoen verwerkte vleesvarkens zet 2023 het laagste slachtcijfers neer sinds 1990. Tien jaar geleden piekte het aantal in België geslachte varkens op ruim 11,9 miljoen. Het slachtaantal van 2023 is 11 procent (1,16 miljoen vleesvarkens) lager dan dat van 2022.

Belgische landbouworganisaties geven daar verschillende redenen voor. Twee jaar geleden zat de varkenssector in een crisis, met erg lage varkensprijzen. Verschillende varkenshouders besloten toen om te stoppen, minder zeugen aan te houden of om volledig over te schakelen op het houden van vleesvarkens.

Opvallend vinden ze dat deze dip zich een jaar na de crisis voordoet. Als een vermeerderaar beslist meer zeugen in te zetten, kan het een jaar duren voordat die in productie is en er weer meer vleesvarkens komen. Daarnaast hebben een aantal varkensboeren beslist in te gaan op de opkoopregeling in België. Dat draagt voor een klein deel bij aan de daling van de varkensproductie.

Aandeel 58 procent

Met een jaarproductie van 930 miljoen kilo varkensvlees is de Belgische varkenshouderij goed voor een aandeel van 58 procent van het totale geslacht gewicht dat veehouders afgelopen jaar hebben geproduceerd. Ongeveer een kwart is pluimveevlees en rond de 15 procent is rundvlees.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer