Bij+Belgisch+diertransport+sterven+relatief+weinig+varkens
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Bij Belgisch diertransport sterven relatief weinig varkens

Aanzienlijk minder varkens die in België worden vervoerd sterven, in vergelijking met runderen en pluimvee. Het gaat om 0,049 procent, tegenover respectievelijk 0,34 en 0,27 procent. Dat blijkt uit cijfers over 2022 die landbouwminister David Clarinval heeft gedeeld.

In totaal overlijdt 0,27 van de dieren in België tijdens het vervoer, meldt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt). 99 procent van de dieren die overlijden tijdens het veetransport betreft pluimvee, maar dat is in lijn met de totaalaantallen die worden vervoerd.

Jaarlijks worden in België 316 miljoen dieren vervoerd. In 2022 overleden 839.559 stuks pluimvee, 5.163 varkens, 3.431 konijnen en 2.611 runderen. De sterftecijfers van 2022 komen overeen met die van 2020 (876.935), in 2021 stierven iets meer dieren (930.654).

Cijfers te hoog

De cijfers werden opgevraagd door het Belgische Kamerlid Kris Verduyckt van de sociaaldemocratische regeringspartij Vooruit. Hij noemt de cijfers 'nog altijd te hoog'. Hij wil dat de overheid samen met de diertransportsector kijkt hoe de cijfers verder naar beneden kunnen worden gebracht.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceert geen overzichten met sterftecijfers bij diertransport in Nederland, blijkt uit navraag. Een woordvoerder laat weten dat het beeld dat de meeste sterfte onder pluimvee plaatsvindt herkenbaar is, omdat dit over de grootste aantallen gaat.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer