Vijfde+kwartier+Belgische+varkens+op+weg+naar+China
Nieuws
© Varkens Archief

Vijfde kwartier Belgische varkens op weg naar China

Een Belgische container nokvol varkenskoppen, -oren en -snuiten is dinsdag op weg gegaan naar China. Het is de eerste verscheping van Belgisch varkensvlees naar dat Aziatische land sinds de opheffing van het Chinese embargo dat in 2018 werd ingesteld.

De eerste container met producten van het zogenoemde vijfde kwartier van het varken werd geladen bij Westvlees in Westrozebeke. De heropening van de handelsrelatie met China op het gebied van varkensvlees werd een feestelijke gebeurtenis waarbij ook federaal minister van Landbouw David Clarinval aanwezig was, meldt Vilt.

China legde de invoer van Belgisch varkensvlees in september 2018 stil na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in de Ardennen. In 2020 werd België officieel weer AVP-vrij verklaard, maar bleef het Chinese embargo van kracht. Na een jarenlange intensieve samenwerking tussen het voedselveiligheidsagentschap FAVV, de Belgische en de Chinese autoriteiten en diplomatie werd dat pas half januari 2024 opgeschort.

Delicatessen

Met de markttoegang tot China heeft de Belgische varkenssector een afzetmarkt voor vijfdekwartierproducten. Varkensoren, -koppen, -snuiten of delen van het varken die wij als slachtafval zien, willen Belgische consumenten niet. Chinezen beschouwen varkenspoten als het toppunt van de delicatessen, maar die uit België worden vooralsnog van de markt geweerd.

'Varkenspoten zijn een microbiologisch delicaat product en werden voor het embargo ook al geweigerd', zegt hoofd van FAVV, Herman Diricks. 'Maar we hebben een kwaliteitsprotocol voor de varkenspoten dat aanvaardbaar is voor China en haalbaar voor onze bedrijven. We spannen ons in om de varkenspoten snel op de exportlijst van China te zetten.'

Voor Westvlees betekent de export van het vijfde kwartier extra omzet en extra werkgelegenheid. 'Om de exportdelen bestemd voor China volgens hun eisen aan kwaliteit en Belgische herkomst te verpakken, hebben we tien extra personeelsleden nodig', zegt CEO Jos Claeys van Westvlees. 'Ook betalen we varkenshouders vanaf deze week een extra toeslag voor de varkens die geschikt zijn voor de export naar China.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer