Meer+budget+voor+opkoopregelingen
Nieuws
© Twan Wiermans

Meer budget voor opkoopregelingen

Voor de vrijwillige landelijke beëindigingsregelingen veehouderijbedrijven, de Lbv en Lbv-plus, komt er extra budget. Hierdoor kunnen meer varkenshouders en andere veehouders gebruikmaken van de regelingen. Ook is er meer geld voor jonge boeren, de ecoregeling en landschapsbeheer.

De Tweede Kamer ging donderdag akkoord met de landbouwbegroting. Daarbij hoorde ook een verzoek tot verhoging van de begroting met 3 miljard euro. Hiervan is 1,45 miljard euro voor de vrijwillige uitkoopregelingen voor boeren en 1,28 miljard euro voor het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).

De uitkoopregelingen Lbv en Lbv-plus zijn overtekend. Zonder de nu toegevoegde 1,45 miljard euro is er te weinig budget om alle verzoeken in te willigen, waarschuwde demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof eerder. Om dit te voorkomen, vroeg ze om extra budget.

850 miljoen extra voor Lbv-plus

Het budget voor de Lbv-plusregeling was 950 miljoen euro. Dat was toereikend voor de 217 bedrijven die inmiddels een beschikking hebben ontvangen. Het budget gaat omhoog met 850 miljoen euro. Dat zou dan toereikend moeten zijn voor alle 260 bedrijven die al een aanvraag hebben ingediend en ook de bedrijven die nog een aanvraag gaan indienen.

Daarnaast zijn er nog 234 bedrijven die nog geen keuze hebben gemaakt voor de Lbv-plus of Lbv. Ook het deel van de aanvragen dat onder de Lbv-plus gaat vallen, zou dan nog uit de aanvullende 850 miljoen euro betaald moeten worden. Voor de Lbv-plusregeling is de inschrijftermijn verlengd tot het einde van dit jaar.

De inschrijving voor de Lbv-regeling is inmiddels gesloten. Voor de Lbv-regeling was eerst 500 miljoen euro beschikbaar. Er komt 612 miljoen euro bij. Van de eerste 500 miljoen euro was 115 miljoen euro beschikbaar voor varkensbedrijven, 115 miljoen euro voor pluimveebedrijven en 270 miljoen euro voor rundveebedrijven. Het is niet bekend of er voor de aanvullende 612 miljoen euro ook een soortgelijke onderverdeling is.

Meer geld voor gebiedsplannen

Twee weken geleden wilden PVV, NSC en BBB nog niet zeggen of ze het voorstel van de minister voor de ophoging van de opkoopbudgetten zouden steunen. Donderdag gingen ze toch akkoord met de begroting, omdat ze het proces niet wilden vertragen. BBB en PVV plaatsten wel kanttekeningen bij de uitbreiding ervan met 1,28 miljard euro voor de gebiedsplannen in het PPLG.

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas vindt de verdeling van de bedragen over de provincies niet goed. Ze wees erop dat Zeeland 4 miljoen euro krijgt toegewezen voor de gebiedsplannen en Utrecht 284 miljoen euro. Ook Noord-Holland en Limburg komen er bekaaid vanaf, vindt ze. 'De verhouding is zoek. Mijn fractie vindt dat het aangaan van een verplichting van 1,28 miljard euro niet aan een demissionair kabinet is, maar aan een volgend kabinet.'

Extra steun voor jonge boeren

De Tweede Kamer stemde ook voor een plan van CDA, SGP en ChristenUnie om dit jaar bijna 20 miljoen euro extra te reserveren voor startende jonge boeren. Het geld moet beschikbaar komen voor de regeling Vestigingssteun jonge landbouwers.

De regeling geeft jonge boeren die een bedrijf overnemen of opstarten financiële ondersteuning onder bepaalde verduurzamingsvoorwaarden. Deze is al aangekondigd, maar het budget was fors lager. Met de wijziging die nu is goedgekeurd, gaat het bedrag waar de boeren aanspraak op kunnen maken omhoog naar 80.000 euro per ondernemer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer