Eindsprint+zichtbaar+bij+tweede+uitkoopregeling+in+Vlaanderen
Nieuws
© Twan Wiermans

Eindsprint zichtbaar bij tweede uitkoopregeling in Vlaanderen

Voor de tweede uitkoopregeling voor varkenshouders in Vlaanderen hebben zich 340 ondernemers gemeld. Vooral op het laatste moment schreven varkenshouders zich nog in voor de regeling die op vrijdag 19 januari sloot. Vlak voor de sluitingsdatum kwamen er 200 deelnemers bij.

De eerste oproep voor de steunregeling voor het stopzetten van het varkensbedrijf in 2023 leverde 236 aanvragen op. Dat meldt de Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir. Van de aanvragers voor de tweede regeling is 61 procent afkomstig uit West-Vlaanderen. Dat komt zeer waarschijnlijk door het verlagen de zogeheten impactdrempel, de bijdrage aan de stikstofuitstoot van het bedrijf.

Die impactdrempel was bij de eerste regeling 0,5 procent en bij de tweede 0,025 procent. Daardoor zijn meer varkenshouders uit West-Vlaanderen voor de regeling in aanmerking gekomen. Door de lagere drempel konden voor de tweede oproep in totaal 2.688 extra varkensbedrijven zich aanmelden. ?

Met in totaal 340 varkenshouders, heeft zo'n 13 procent van de betreffende varkenshouders zich ingeschreven. Minister Demir concludeert daaruit dat er – ondanks de verbeterde marktcondities – bij veel varkenshouders interesse om het varkensbedrijf stop te zetten.

Op 17 oktober 2023 hebben alle bedrijven die tijdens de eerste oproep een aanvraag hebben ingediend én in aanmerking kwamen, een aanbod van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) gekregen. ?Hierna hebben de veehouders nog een jaar de tijd om hun activiteiten stop te zetten, de stallen leeg te maken en de stalinrichting te verwijderen, de omgevingsvergunning te laten aanpassen en de stopzettingsvergoeding op te vragen.

Pas elf bedrijven gestopt

Een evaluatie van het aantal effectief stopgezette varkensstallen is volgens de minster van Omgeving pas zinvol halverwege 2024. Een definitieve evaluatie kan pas op 17 oktober 2024, meldt Demir. Op dit moment ligt het aantal bedrijven dat daadwerkelijk is gestopt nog laag. Het gaat om elf bedrijven. Volgens Demir komt dit omdat varkenshouders hun laatste varkens nog moeten vermarkten. Dat neemt tijd in beslag.

??Voor de opkoopregeling van varkens heeft de Vlaamse regering een budget ingecalculeerd van 200 miljoen euro. Aangezien dat budget niet volledig is besteed bij de eerste oproep, was er ruimte om een tweede oproep te organiseren.

De vrijwillige steunregeling is een van de maatregelen uit het Stikstofakkoord van de Vlaamse regering. Doel daarvan is het verminderen van de uitstoot van stikstof vanuit de landbouw en de varkensstapel (met bijbehorende ammoniakuitstoot) met 30 procent te verlagen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer