DLV%2Dadviseur+roept+op+tot+oprekken+beslistermijnen+Lbv%2Dregeling
Nieuws
© Twan Wiermans

DLV-adviseur roept op tot oprekken beslistermijnen Lbv-regeling

Veehouders die een beschikking voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties-plus (Lbv-plus) binnen hebben, moeten binnen zes maanden beslissen of ze meedoen. 'Voor veehouders die mogelijk willen verplaatsen of innoveren, is die termijn te kort', stelt financieel adviseur Marco Hol van DLV Advies.

De verplaatsingsregeling komt pas halverwege dit jaar en dan is de beslistermijn voor veel veehouders al afgelopen, meldt Hol. 'De beslistermijnen moeten ook voor de beëindigingsregelingen pas starten nadat alle regelingen bekend zijn.'

Demissionair minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof wil de inschrijftermijn voor de Lbv-plus verlengen van april tot het einde van dit jaar. De innovatieregeling voor piekbelasters moet in april bekend zijn en de verplaatsingsregeling in de eerste helft van dit jaar. Die laatste regeling heeft nog toestemming nodig vanuit Brussel, omdat de regeling geen staatssteun mag betreffen.

Ermee rekening houdend dat de verplaatsingsregeling niet eerder dan medio dit jaar is goedgekeurd, is de beslistermijn voor deelname aan de Lbv-plus al afgelopen. De beslistermijnen, ook voor de Lbv, zouden in de ogen van Hol pas moeten starten nadat alle regelingen bekend zijn.

Deel aanvragers wil verder

De Lbv-plus telt momenteel 503 aanvragen, de Lbv 507. Daarnaast zijn er 252 aanvragen waarbij de ondernemer geen keuze heeft gemaakt tussen de Lbv-plus of Lbv. Van 168 aanvragen voor de Lbv-plus is een beslissing genomen. Daarvan hebben 46 veehouders aangegeven dat ze willen stoppen. 3 aanvragen zijn afgewezen en voor de overige 165 aanvragen moet nog een beslissing worden genomen.

Voor de veehouders die een beslissing hebben gehad, is de termijn van zes maanden waarbinnen moet worden gereageerd, ingegaan. Niet alle veehouders die zich hebben ingeschreven voor de Lbv-plus of Lbv willen ook echt stoppen. 'Een deel van de aanvragers wil de mogelijkheden van innoveren of verplaatsen bekijken', weet Hol.

'Ze kunnen dat momenteel echter niet, omdat die regelingen nog niet bekend zijn. Dus ze moeten mogelijk al hun bedrijf aanbieden voor opkoop voordat ze hierover een echt goede beslissing hebben kunnen nemen', stelt de financieel adviseur.

Langere beslistermijnen

Zodra er een innovatie- en verplaatsingsregeling is, hebben veehouders nog wel even tijd nodig om te beslissen of ze daarmee uit de voeten kunnen. Hol: 'Daartoe moet je eerst weten wat er in die regelingen staat. Wat zijn de voorwaarden? Dus het betekent dat de beslistermijnen voor de opkoopregeling langer moeten dan de huidige zes maanden.'

De noodzaak tot een langere beslistermijn geldt ook voor de Lbv. De verwachting is dat in april de eerste beschikkingen bij veehouders binnenkomen. Als veehouders op basis daarvan besluiten te stoppen, kan het zijn dat een geschikte locatie voor een verplaatser verdwijnt.

Er zijn volgens de DLV-adviseur in Nederland nu eenmaal weinig geschikte locaties waar een piekbelaster naartoe kan om verder te kunnen met zijn of haar bedrijf.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer