Fosfaat%2D+en+stikstofexcretie+varkens+ruim+onder+plafond
Nieuws
© Varkens Archief

Fosfaat- en stikstofexcretie varkens ruim onder plafond

Zowel de fosfaat- als de stikstofexcretie vanuit de varkenssector zitten ruim onder het plafond. Dat blijkt uit voorlopige cijfers over het vierde kwartaal van 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De totale fosfaat- en stikstofuitscheiding van alle veehouderijsectoren samen zit onder het nationale plafond van 150,7 miljoen kilo fosfaat en 489,4 miljoen kilo stikstof, meldt demissionair landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer. De uitscheiding van fosfaat zit nu 3 procent onder het landelijke plafond en die van stikstof 4,4 procent.

De varkenssector zit met een excretie van 33,1 miljoen kilo bijna 10 procent onder het fosfaatplafond van 36,7 miljoen kilo. De stikstofuitscheiding ligt op 85,2 miljoen kilo en daarmee 7 procent onder het stikstofplafond van 91.8 miljoen kilo. Ook de pluimveesector scoort goed en zit 7 procent onder het fosfaatplafond en 2,5 procent onder het stikstofplafond.

De melkveesector zit momenteel slechts 0,2 procent onder het plafond voor fosfaat, maar wel 4,5 procent onder het plafond voor stikstof. De categorie overig heeft geen eigen plafond, maar dat is afgeleid uit de andere plafonds. De overige veesectoren zitten wel onder dit plafond

Het nationale fosfaat- en stikstofplafond gaan in 2025 omlaag naar 135 miljoen kilo fosfaat en 440 miljoen kilo stikstof. Daar zit de huidige totale uitscheiding van fosfaat en stikstof nog respectievelijk 7,5 procent en 6,2 procent boven. Het zal betekenen dat de uitscheiding van beide mineralen de komende jaren nog behoorlijk moet dalen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer