Nieuwe+lat+Beter+Leven+te+hoog+voor+veel+varkenshouders+vindt+DLV+Advies
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

Nieuwe lat Beter Leven te hoog voor veel varkenshouders vindt DLV Advies

De aanscherping van de eisen voor het Beter Leven-keurmerk in de varkenshouderij betekent een kostprijsverhoging tussen de 6,5 en 10 cent per kilo vlees. Dit zet de toekomst van het keurmerk op het spel, stelt DLV Advies.

Op 1 januari 2025 gelden nieuwe eisen voor het Beter Leven-keurmerk in de varkenshouderij. Het is de grootste verandering sinds de start van Beter Leven in 2011. Een nieuwe vereiste is dat het daglicht doorlatend oppervlak in muren minimaal 2 procent van het vloeroppervlak moet zijn. Verder gelden er minimale groepsgroottes van twintig dieren voor dragende zeugen en vleesvarkens.

Voor bedrijven waar dit niet haalbaar is, treedt een hogere oppervlakte-eis per dier in werking. Daarnaast zijn voerligboxen met uitloop niet meer toegestaan voor dragende zeugen.

Investering van 3 ton

DLV Advies heeft offertes van varkensbedrijven beoordeeld en ook zelf berekeningen gemaakt van de investeringen die de aanpassingen vergen. Voor een gesloten bedrijf met vijfhonderd zeugen kan het gaan om zo'n 300.000 euro. Omdat er geen contracten zijn voor afname langer dan vijf jaar, moet de investering in die periode worden terugverdiend.

In de berekening wordt ook rekening gehouden met extra arbeid en druk op de resultaten bij dragende zeugen. De benodigde investering kan mede daardoor een kostprijsverhoging van 6,5 cent tot 10 cent per kilo vlees betekenen. DLV Advies waarschuwt dat de toekomst van het Beter Leven-keurmerk op het spel staat en pleit voor een geleidelijke invoering van de aanpassingen.

Overgangstermijn

Het adviesbureau stelt een overgangstermijn voor aan deelnemende varkenshouders, waardoor aanpassingen pas bij renovatie of nieuwbouw verplicht zijn. Een alternatief is het invoeren van een cafetariamodel. Daarbij kunnen varkenshouders punten scoren voor verschillende onderdelen, vergelijkbaar met de Maatlat Duurzame Veehouderij. Hiermee kan rekening worden gehouden met de diverse kenmerken van bedrijven, stallen en financiële mogelijkheden van ondernemers.

Zonder passende maatregelen haken veel varkenshouders af en dat brengt de toekomst van het keurmerk in gevaar, waarschuwt DLV Advies.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer