Vion+mag+contracten+met+varkenshouders+niet+zomaar+wijzigen
Nieuws
© Dirk Hol

Vion mag contracten met varkenshouders niet zomaar wijzigen

Vion heeft toegezegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de contracten met varkenshouders alleen worden aangepast als de veehouder er zelf mee instemt. Aanleiding is een onderzoek van ACM waaruit blijkt dat Vion de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw niet juist uitvoerde.

Het doel van deze wet is dat de onderhandelingsmacht van boeren meer in evenwicht komt met die van de afnemer. De wet verbied afnemers om de leveringsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen.

De bepalingen van Vion en de manier waarop de vleesverwerker deze toepaste, strookt volgens ACM niet met de Wet oneerlijke handelspraktijken. 'Die staan op gespannen voet met elkaar', schrijft ACM in haar persbericht.

Alleen bij akkoord

Inmiddels heeft Vion Farming toegezegd zijn contracten met varkenshouders alleen aan te passen als de ondernemer daarmee akkoord is. ACM beslist binnenkort op een aanvraag tot bindendverklaring van deze toezegging, nadat belanghebbenden de mogelijkheid hebben gehad te reageren. Dit is de eerste keer dat de ACM een beslissing gaat nemen op basis van deze nieuwe wet.

Vion zegt de ACM toe dat hij op korte termijn een aangepast contract voorlegt aan zijn varkenshouders. Bovendien kan Vion het prijssysteem alleen in overleg met de varkenshouder aanpassen, behalve in een specifieke situatie onder vooraf duidelijk omschreven voorwaarden en omstandigheden.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer