Vion+is+slachterij+die+van+fraude+verdacht+wordt
Nieuws
© Vion

Vion is slachterij die van fraude verdacht wordt

Vion in Boxtel is de slachterij die verdacht wordt van fraude bij de tracering van vlees. Het bedrijf geeft een korte verklaring en biedt de medewerkers die gehoord worden 'volledige ondersteuning'. Een aantal medewerkers is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermeende fraude.

De slachterij is zelf verbaasd over de werkwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA meldde eerder vrijdag dat drie medewerkers bij een slachterij en handelshuis zijn aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat zij documenten over de bestemming van vlees hebben vervalst en op die manier opzettelijk onjuiste informatie hebben verstrekt bij een terughaalactie in 2022.

In juli 2022 is in de Vion slachterij in Boxtel een ontwormingsmiddel aangetroffen in de lever van een geslacht varken. 'Dit vormde volgens de NVWA geen risico voor de volksgezondheid', stelt Vion in een verklaring. 'Vion heeft passende maatregelen genomen en de zaak is vorig jaar door Vion in overeenstemming met de NVWA afgehandeld.'

Afwikkeling

Momenteel voert de NVWA echter verder onderzoek uit naar de afwikkeling van deze gebeurtenis. Het verbaast Vion dat dit opnieuw aan de orde gesteld wordt en hierover geen contact met Vion is gezocht door de NVWA. 'Desalniettemin zal Vion haar volledige medewerking verlenen aan het onderzoek en ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet.'

Bij een monstername in de zomer van 2022 vond de NVWA inderdaad een te hoog gehalte van een ontwormingsmiddel in de lever van een geslacht varken, meldt de NVWA ook zelf. Nader onderzoek door de NVWA wees uit dat 390 varkens kort voor de slacht waren behandeld met dat geneesmiddel.

Limiet overschreden

De gevonden residuen leverden geen acuut gevaar voor de volksgezondheid op, maar de wettelijke limiet werd wel overschreden, meldt de NVWA. Het vlees van de 390 varkens was daardoor ongeschikt voor consumptie en moest van de markt gehaald worden. Vion heeft meerdere keren gegevens over de bestemming van dat vlees aan de NVWA verstrekt. Die gegevens bleken niet te kloppen. Daarom startte de NVWA-IOD een strafrechtelijk onderzoek.

De NVWA heeft de verstrekte informatie destijds direct beoordeeld. Daaruit bleek dat de bedrijven niet in staat waren om aan te tonen waar de producten van de met het ontwormingsmiddel behandelde varkens heen waren gegaan. Daarom heeft de NVWA de bedrijven opgedragen om het vlees van alle varkens die op dezelfde dag waren geslacht – in totaal zo’n 18.000 - van de markt te halen.

De NVWA-IOD vermoedt dat de bedrijven opzettelijk onjuiste informatie verstrekten om te proberen het terughalen van de hele dagproductie te voorkomen. Na bestuursrechtelijk ingrijpen hebben het slachthuis en het handelshuis inmiddels wel een werkend traceringssysteem.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer