%27Selecteren+voor+nutri%C3%ABntvertering%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Selecteren voor nutriëntvertering?'

Het is weer zover: Sinterklaas is in het land. Menigeen gaat zich te buiten aan al het snoepgoed, en oh, wat zouden we toch graag veel kunnen eten en snoepen zonder aan te komen. Laatst had ik een vergadering met een groepje mensen van IT om uit te leggen wat wij nu toch allemaal aan onderzoek doen op het voerplatform.

Waarschijnlijk ben ik iets te veel in detail getreden, want aan het einde van de vergadering kreeg ik de vraag of het inderdaad zo is dat je mensen hebt met een snel en langzaam metabolisme. Om het te vertalen naar de varkenswereld: we hebben 'goede' en 'slechte' varkens wat betreft metabolisme. Het 'goede varken' eet weinig en groeit veel, het 'slechte varken' eet veel en groeit weinig. Oftewel: wij Nederlanders zijn graag 'slechte varkens', vooral in de periode rond de feestdagen.

Nog voordat een varken daadwerkelijk aan het metabolisme toekomt, moeten de bouwstoffen om te groeien eerst beschikbaar komen. Die bouwstoffen noemen we nutriënten. Voorbeelden van nutriënten zijn eiwit, vet en water. Hoe beter het varken de nutriënten uit het voer in de darmen opneemt, hoe hoger de nutriëntvertering.

Recent onderzoek van onze Noorse collega's heeft aangetoond dat nutriëntvertering matig erfelijk is (zie de tabel hieronder). We kunnen dus, met enige moeite, dieren selecteren die nutriënten beter verteren. Het grootste probleem bij het kenmerk nutriëntvertering is dat het makkelijk op grote schaal te meten moet zijn om in een fokprogramma op te nemen. Daarom hebben wij besloten om te investeren in een technologie die al lang door de voerindustrie wordt gebruikt voor analyses van grondstoffen, de nabij-infraroodspectroscopie (Nirs). Met Nirs kunnen we in een korte tijd veel mestmonsters analyseren op de nutriëntsamenstelling en dat vergelijken met de nutriëntsamenstelling van het voer om vervolgens de vertering te berekenen. Hiermee wordt het selecteren voor goed verterende varkens ineens een stuk haalbaarder.

Nutriënt h2
Droge stof (%) 0.22
Organische stof (%) 0.22
Ruw eiwit (%) 0.20
Ruw vet (%) 0.15
Erfelijkheidsgraad (h2) van de vertering van verschillende nutriënten. Adapted from Hov Martinsen et al. (2023). Genetic analyses of nutrient digestibility measured by fecal near-infrared spectroscopy in pigs. Journal of Animal Science, 101, 1-8.

Ook bij de mens heb je personen met een goede of slechte vertering. Maar je kunt de vertering ook beïnvloeden met wat je eet. Sommige ingrediënten verteren slecht, zoals komkommer, terwijl andere ingrediënten goed verteren, zoals vrijwel al het snoepgoed. Gedurende deze feestdagen het snoepgoed afwisselen met wat gezonde groentes kan dus zeker geen kwaad. Maar goed, dat is in principe een open deur. Of bent u meer met de voeding van uw varkens bezig dan dat u uw eigen voeding aandacht gunt?

Lisanne Verschuren
Global platform lead nutrition research bij Topigs Norsvin

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer