Bergs+Advies+stopt+eind+dit+jaar
Nieuws
© John Oud

Bergs Advies stopt eind dit jaar

Bergs Advies stopt per 31 december met al zijn activiteiten. Het adviesbureau in het Limburgse Heythuysen kwam in 2022 negatief in het nieuws in een mestfraudezaak. De ruim veertig specialisten en dienstverlening worden ondergebracht in een nieuwe organisatie.

Bij die nieuwe organisatie hebben Frank Bergs, Tjerk Verscharen en Pieter van Lier geen rol meer in het beleid en bestuur, meldt het adviesbureau op zijn website. Het bedrijf werd 23 jaar geleden opgericht door Bergs.

Het adviesbureau kwam vorig jaar negatief in het nieuws vanwege mestfraude. In de ogen van de rechtbank vormden de vier bestuurders van het adviesbureau een criminele organisatie. Zo werden diverse documenten vervalst en gebruikt om meer mestplaatsingsruimte te creëren of om meer fosfaatrechten te krijgen.


Met deze werkwijze tastte het adviesbureau de integriteit van het systeem van regulering en toezicht doelbewust aan op alle aspecten van de meststoffenwetgeving, stelde de rechter.

Straffen

Drie bestuursleden van Bergs Advies kregen in 2022 een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en het andere bestuurslid kreeg de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Daarnaast mogen de veroordeelden drie jaar lang geen beroep in de agrarische advisering uitoefenen. Het bedrijf kreeg een geldboete van 400.000 euro, waarvan 200.000 euro voorwaardelijk. De rechtbank legde ook taakstraffen en geldboetes op aan een aantal agrariërs en hun bedrijven voor betrokkenheid bij mestfraude.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer