Derogatie+kwijt+door+falende+aanpak+mestfraude
Nieuws
© Twan Wiermans

Derogatie kwijt door falende aanpak mestfraude

Om nog derogatie te kunnen krijgen, beloofde toenmalig landbouwminister Carola Schouten onder andere strengere controle op mestfraude en van varkensbedrijven. Mede omdat deze en nog twee andere afspraken niet zijn nagekomen, is Nederland de derogatie kwijtgeraakt, meldt de NOS.

De beloftes die Schouten deed, waren naast een strengere controle op mestfraude in een aantal regio's vaker controleren van varkenshouderijen in heel Nederland, er zou een digitaal systeem komen voor het volgen van mesttransporten en er zou een nieuw sanctiebeleid worden ingevoerd.

Uit onderzoek door de NOS blijkt dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zich aan geen van de vier beloftes heeft gehouden. Bij de controles op mestfraude en van de varkenshouderijen wordt dit volgens een reactie van het ministerie gewijd aan de coronamaatregelen en longcovidklachten bij de mestfraude-inspecteurs.

Een nieuw sanctiebeleid voor mestfraudeurs is er nog niet en het volgen van mesttransporten kan waarschijnlijk pas vanaf 1 januari 2023.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer