Invallen+bij+vier+mestverwerkende+bedrijven
Nieuws
© Twan Wiermans

Invallen bij vier mestverwerkende bedrijven

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft dinsdag twee woningen en vier mestverwerkende bedrijven in Drenthe, Overijssel en Groningen doorzocht. Dat gebeurde in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met co-vergisters. De mestverwerkende bedrijven worden ervan verdacht facturen te vervalsen en hun mestboekhouding onjuist bij te houden.

Rechercheurs van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit hebben op alle doorzochte locaties administratie in beslag genomen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In co-vergisters wordt biogas opgewekt door een mengsel van dierlijke mest en andere organische producten te vergisten. Het restproduct – digestaat – kan in een aantal gevallen worden gebruikt als meststof.

Risico voor volksgezondheid

Uit het onderzoek blijkt dat er vermoedelijk een onjuiste administratie van aangevoerde en verwerkte mest en andere producten is bijgehouden. Daardoor is er geen zicht op welke stoffen en in welke hoeveelheden er door de bedrijven zijn vergist. Ook is niet duidelijk waaruit het verkregen digestaat bestaat. Dat brengt een mogelijk risico voor de volksgezondheid en het milieu met zich mee.

Vanwege het mestoverschot in Nederland gelden er strenge regels voor de handel in, het vervoer, de verwerking en de toepassing van mest. Aan de legale afvoer en verwerking van mest zijn kosten verbonden. Met het niet naleven van de regels valt al snel veel geld te besparen of te verdienen. Dat leidt tot concurrentievervalsing. Het benadeelt de veehouders die hun mest wel op de juiste manier toepassen of laten verwerken.

Mestfraude ondermijnt het beleid van de overheid. Het is een van de redenen dat Nederland geen derogatie meer krijgt. Een teveel aan mest op het land is schadelijk voor de leefomgeving en de volksgezondheid.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer