Niet+zomaar+draagvlak+voor+innovaties+emissiereductie
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Niet zomaar draagvlak voor innovaties emissiereductie

De technieken die zijn ontwikkeld voor het verlagen van de ammoniak- en/of methaanemissie hebben lang niet altijd draagvlak. Dat blijkt uit een onderzoek door CLM en Aeres Hogeschool. Voor sommige technieken is draagvlak onder veehouders, veehouderijstudenten, financiers en retail, sectororganisaties en adviseurs. Milieu- en welzijnorganisaties zjin tegen alle innovaties.

Bij het onderzoek hoort wel direct een kanttekening. Het aantal deelnemers in de verschillende groepen die in een aantal sessies aan het onderzoek hebben meegedaan is onvoldoende voor een volledig en representatief beeld. Er hebben naar verhouding veel studenten mee gedaan aan de verschillende sessies. Bij de veehouders die aan het onderzoek hebben meegedaan ging het om melkveehouders en varkenshouders.

In het onderzoek werden 12 maatregelen meegenomen om de ammoniak- en methaanemissie uit stallen te beperken. De maatregel die het meeste draagvlak heeft is het spoelen met water boven de roosters. Als pluspunt wordt hier genoemd dat hier geen externe partij bij is betrokken die er aan verdient en dat de de maatregel zonder grote startinvestering is toe te passen.

Negatief over alles

Varkenshouderijstudenten zijn niet positief over deze maatregel omdat dit kan leiden tot een te hoge luchtvochtigheid in de afdeling. Milieu- en welzijnsorganisaties oordelen ook negatief, maar dat zijn ze over alle innovaties.

Veehouders oordelen verder nog positief over maatregelen als Bovear (een additief dat de methaanuitstoot verlaagt) en het gebruik van benzoëzuur dat de ammoniakuitstoot kan verlagen. De melkveehouderijstudenten zijn dan weer negatief over Bovear.

Onder sectororganisaties en adviseurs ien ook de finaciers en retail is voor meer maatregelen draagvlak. Fokken en het koetoilet zien sectororganisaties en adviseurs wel zitten bijvoorbeeld.

Niet voor iedereen

Technieken onder de roosters, zoals de LelySphere worden ook positief beoordeeld door financiers, retail, organisaties, adviseurs en beide groepen studenten. Veehouders zelf zijn minder positief waarbij de hoge kosten een belangrijke rol spelen. Deze techniek wordt vooral als haalbaar geacht voor bedrijven zonder weidegang.

Lees hier het volledige rapport Draagvlak voor innovatieve emissiereducerende technieken vraagt aandacht.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer