Nog+steeds+hoog+risico+op+verspreiding+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Nog steeds hoog risico op verspreiding varkenspest

Bij minder maar grotere bedrijven in een gebied ligt het risico dat bedrijven elkaar besmetten lager dan in gebieden met veel en kleinere bedrijven. Voor varkenspest is dit effect wel kleiner dan bij vogelgriep. Dat blijkt uit een workshop tijdens het symposium Veehouderij van de toekomst en onze gezondheid op 9 oktober in Zwolle.

De workshop Bedrijfsdichtheid en verspreiding van ziekteverwekkers tussen veehouderijen werd gegeven door onderzoeker Thomas Hagenaars van Wageningen Bioveterinary Research. Hij werkte mee aan het rapport Preventie van efficiënte transmissie van zoönotische ziektekiemen tussen veehouderijbedrijven.

Uitgangspunt voor het rapport zijn meerdere uitbraken van zoönosen, zoals de vogelgriep in 2003, Q-koorts in 2007-2009 en corona in 2020. Ook keken de onderzoekers naar de besmettelijke dierziekten klassieke varkenspest van 1997-1998, mond-en-klauwzeer van 2001 en blauwtong van 2006-2007.

Data

De studie van de ziektes leverde een stroom aan data op over verspreiding van de ziekten, ligging van bedrijven en bedrijfsomvang. Op basis daarvan maakten de onderzoekers voor een paar ziekten modellen waarmee de verspreiding is te voorspellen.

Het blijkt dan dat de kans dat een besmet bedrijf één of meer andere bedrijven besmet samenhangt met vooral de afstand tussen de bedrijven en minder met het aantal dieren per bedrijf. Dat besmettingsrisico wordt uitgedrukt in de tussenbedrijfstransmissiefactor, de RH-waarde, waarbij H staat voor 'herd' ofwel kudde. Bij een RH-waarde van 1 besmet een getroffen bedrijf één ander bedrijf. Bij een waarde onder de 1 dooft een ziekte geleidelijk uit.

Klassieke varkenspest

Voor klassieke varkenspest is er volgens de modellen in meerdere gebieden in Noord-Brabant en Limburg nog een hoog risico op verspreiding tussen bedrijven. Toch zijn er ook daar in de afgelopen 25 jaar wel minder en grotere bedrijven gekomen. Uit de modellen blijkt dat schaalvergroting het verspreidingsrisico van varkenspest minder snel verlaagt dan voor vogelgriep.

Voor Afrikaanse varkenspest zijn er geen historische data beschikbaar. De kans dat er verspreiding van deze ziekte tussen bedrijven plaatsvindt, is in dezelfde gebieden in Noord-Brabant aanwezig. Daarnaast speelt bij deze besmettelijke ziekte dat wilde zwijnen ermee besmet kunnen zijn. Die zorgen ook voor verspreiding van de besmetting.

Voor vogelgriep heeft de afname van het aantal pluimveebedrijven en de tegelijk gestegen bedrijfsomvang in De Peel er wel toe geleid dat de kans op overdracht tussen bedrijven nu klein is. In de Gelderse Vallei is dat nog niet het geval en ligt de RH-waarde nog boven de 1. .

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer