Varkensbedrijven+monitoren+op+vogelgriep
Nieuws
© Twan Wiermans

Varkensbedrijven monitoren op vogelgriep

Op varkensbedrijven is in de ogen van het Deskundigenberaad Zoönosen een voortdurende monitoring nodig van de daar voorkomende varianten van griep, inclusief vogelgriep. Monitoring is nodig op varkensbedrijven met pluimvee, bedrijven met vrije uitloop en in water- en vogelrijke gebieden en daarnaast van wilde zwijnen.

De combinatie van pluimvee en varkens is volgens het Deskundigenberaad Zoönosen onwenselijk. Dat blijkt uit een advies aan landbouwminister Piet Adema. Zijn varkens besmet met varkensgriep en tegelijk met vogelgriep, dan kan een nieuwe variant ontstaan die mogelijk risicovol is voor de mens.

Het vogelgriepvirus is normaal niet besmettelijk voor mensen, omdat de lichaamstemperatuur van mensen lager is dan van vogels. Bekend is dat het vogelgriepvirus zich in varkens wel kan hergroeperen – reassortment – met daar aanwezige griepvirussen. Deze reassortment kan dan leiden tot een griepvirus dat wel mensen kan besmetten, omdat varkens meer op mensen lijken.

Vanwege dit risico worden varkensbedrijven al bemonsterd als ze pluimvee hebben en daar vogelgriep uitbreekt. Het Deskundigenberaad Zoönosen adviseert dus om dit uit te breiden naar een verplichte monitoring van alle gemengde pluimvee- en varkensbedrijven, bedrijven met vrije uitloop en varkensbedrijven in (water)vogelrijke gebieden en de wilde zwijnen.

Onderzoek griepvarianten

Er loopt al een onderzoek naar de griepvarianten die op varkensbedrijven voorkomen. Onlangs is een onderzoek gestart naar de overdracht van griepvirussen binnen en tussen bedrijven. Er is nog geen meldplicht als vogelgriep bij varkens wordt vastgesteld. Adema gaat dit onderzoeken.

Het Deskundigenberaad Zoönosen vindt dat als vogelgriep wordt gevonden op een varkensbedrijf, een onderzoek nodig is van de varkenshouder en iedereen die in contact komt met de varkens. Ook zouden varkenshouders met luchtwegklachten en bijvoorbeeld personen die wilde vogels opruimen gemakkelijker moeten kunnen worden getest op vogelgriep.

Verder moet er in de ogen van het Deskundigenberaad Zoönosen meer aandacht komen voor bioveiligheid gericht op het voorkomen van de introductie van vogelgriep op varkensbedrijven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer