%27Paniek+om+niks%27
Blog
© Anita Rozendaal-Baaij

'Paniek om niks'

'De beste wensen', het kan nog net. De kop is eraf, het nieuwe jaar is begonnen. Wat kunnen we onszelf toch weer lekker druk maken.

Nog voordat er reden is tot paniek, is viroloog Marion Koopmans al bang voor vogelgriep. Omdat dassen ermee gesignaleerd zijn, geloof ik. Varkens zouden een gevoelige gastheer zijn volgens Koopmans. Let op haar woorden tijdens een uitzending van Sven op 1. 'We weten dat er een gastheer is die gevoelig is. Dat zijn varkens. Daar hebben we er veel van. Je zou eigenlijk willen dat je goed gaat kijken waar dit virus nog meer zit. Er zijn geen aanwijzingen dat het in varkens zit, maar het is ook niet iets waar we intensief naar kijken', zei de viroloog.

Als het aan Koopmans ligt, dan zou er een controle moeten komen die goed is vol te houden. Voor wie, noemt ze er niet bij. Het vogelgriepvirus slaat over op zoogdieren en is nu al bestempeld tot het (potentiële) virus X.

Nou, die crisis kunnen we er nog wel bij hebben. We wachten nog massaal op die economische recessie, terwijl er nog nooit zoveel geld uit is gegeven aan vuurwerk. Pablo Moleman, medeoprichter van de Nederlandse tak van ProVeg, breekt nog elke dag zijn hoofd over de grote vraag: hoe komt consumptiesocioloog Hans Dagevos van Wageningen University & Research toch aan die cijfers? Want kranten koppen dat supermarkten minder vlees verkopen, maar volgens Dagevos verandert er nauwelijks iets aan het consumptiegedrag bij vleeseters.

Een van mijn kennissen plaatst vrolijk een fotootje van haar skivakantie in Frankrijk op Instagram, waar gewoon sneeuw ligt. Daar had ze trouwens nog een goed punt over. Van hoeveel mensen ze de vraag heeft gehad of haar skivakantie geen strandvakantie was geworden door een zogenaamd gebrek aan sneeuw, is ongekend. Je moet niet alles geloven wat er wordt gezegd, schrijft ze.

Ze heeft een eigen zaak en coacht ondernemers (ja, een van de zovelen). Zelf draaide ze in het vierde kwartaal van 2022 de beste omzet ooit, maar ze hoort haar klanten klagen dat de verkoop tegenvalt, omdat mensen minder geld uitgeven.

Dat je kunt anticiperen op wat er gaande is, dat is wat anders. Zo is het al jaren bekend dat er rond de kerst minder sneeuw ligt op 1.100 meter hoogte, dus zoekt ze het gewoon hogerop. En hoppa: sneeuw in overvloed. En over die crisis? Het vliegveldje van Courchevel is drukker met privéjets dan Amsterdam met die blauwe dingen. Terwijl de horeca in Frankrijk denkt te moeten bezuinigen, is er één terras waar de taart zo aantrekkelijk is gemaakt, dat puntjes van 16 euro met twee vingers in de neus worden verkocht.

Het is maar net hoe je ernaar kijkt.

Anita Rozendaal-Baaij
Freelance vakredacteur en eigenaar van RED schrijft

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer