Europese+vraag+naar+mengvoer+minder+groot+dan+verwacht
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Europese vraag naar mengvoer minder groot dan verwacht

Fefac verwacht dat er dit jaar 145 miljoen ton mengvoer wordt geleverd, 5 miljoen ton minder dan vorig jaar. Door vogelgriep en Afrikaanse varkenspest zal de vraag naar mengvoer in de Europese landen minder groot zijn dan verwacht, stelt de EU-diervoederorganisatie.

Ook de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne spelen hierbij een rol. Grote voerproducerende landen voorspellen voor komend jaar zelfs een daling van de voerproductie van 8,8 tot 1,5 procent door verstoringen van de toeleveringsketen. Alleen voerproducenten in de Oostzeelanden, Ierland, Polen, Bulgarije en Slovenië houden hun voerproductie op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar, verwacht Fefac.

De varkensvoersector wordt dit jaar waarschijnlijk het zwaarst getroffen. De varkensvoerproductie neemt naar schatting met 5,6 procent af. Dit is voornamelijk te wijten aan Afrikaanse varkenspest. De situatie is volgens Fefac vooral kritiek in België (-11 procent), Denemarken (-9 procent), Portugal (-8,4 procent), Duitsland (-8 procent), en Tsjechië (-7,4 procent). Nederland en België blijven hun varkensstapels inkrimpen om de milieuemissies in de landbouw te verminderen.

De pluimveevoersector in de EU zal in 2022 een productiedaling van 3,4 procent zien ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is voornamelijk te wijten aan de verspreiding van vogelgriep over de EU, waar Frankrijk, België, Italië en Hongarije bijzonder zwaar getroffen landen zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

Meer weer