Frankrijk+wil+Europees+verbod+op+onverdoofd+castreren
Nieuws
© Varkens Archief

Frankrijk wil Europees verbod op onverdoofd castreren

Bij de komende herziening van de dierenwelzijnsnormen is volgens de Franse landbouwminister Marc Fesneau een Europees verbod op onverdoofd castreren van biggen nodig. Dit standpunt is na consultatie van alle belanghebbenden ingediend bij de Europese Commissie die de dierenwelzijnsnormen in de tweede helft van dit jaar gaat herzien.

Sinds 2017 zijn dierenwelzijn verbeteren en dierenmishandeling bestrijden prioriteiten van de Franse overheid. Dat houdt volgens het landbouwministerie onder andere in dat er plannen zijn gemaakt om slachthuizen te moderniseren en dat onverdoofd biggen castreren en eendagshaantjes doden niet meer zijn toegestaan.

Om concurrentievervalsing tegen te gaan, vindt Fesneau dat de dierenwelzijnsnormen in heel Europa hetzelfde zouden moeten zijn. De normen die in Europa gelden, zouden ook moeten gelden voor producten van dierlijke oorsprong uit derde landen.

Pijn voorkomen

De Franse overheid verzoekt de Europese Commissie om bij de herziening van de dierenwelzijnsnormen bijzondere aandacht te besteden aan de verbetering van de omstandigheden voor het houden, fokken en vervoeren van dieren. Belangrijk is hierbij het voorkomen van pijn of op zijn minst verminderen van pijn, als er een minder pijnlijk en economisch haalbaar alternatief is. Dat betekent onder andere dat castratie van biggen niet meer mag. Alternatieven zijn beren houden, immunocastratie of castratie onder verdoving en met pijnbestrijding.

Bij het verbeteren van het dierenwelzijn is het verder van belang om steeds gebruik te maken van de nieuwste wetenschappelijke kennis over alternatieve productiemethoden en de effecten hiervan, stelt het Franse landbouwministerie.

Vrijwillige etikettering

Om voor consumenten duidelijkheid te scheppen over het dierenwelzijn, willen de Franse autoriteiten de voorlichting verbeteren door op vrijwillige basis dierlijke producten op de Europese markt te etiketteren. De kosten van het verbeteren van het dierenwelzijn moeten worden verdeeld over alle schakels van de keten tot en met de consument.

De overschakeling naar een dierenwelzijnsvriendelijke veehouderij kan volgens het Franse landbouwministerie niet onmiddellijk. Rekening moet worden gehouden met bijvoorbeeld de afschrijvingstermijn van gebouwen en de inrichting.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer