%27Veel+geld+te+verdienen+met+goede+varkensgezondheid%27
Nieuws
© Studio Van Assendelft

'Veel geld te verdienen met goede varkensgezondheid'

Groei en voerconversie zijn op bedrijven met vleesvarkens allesbepalend voor de kostprijs en voerwinst. Een goede gezondheid is volgens Erik van der Hijden van FarmAdvies het belangrijkste ingrediënt om op die twee technische parameters hoge ogen te gooien.

Een database van 240 varkensbedrijven stelt FarmAdvies in staat varkenshouders gedetailleerd inzicht te geven in hun productiekosten en opbrengsten en verschillen te zoeken met vergelijkbare bedrijven.

'Er zit een verschil tussen van meer dan 30 euro per afgeleverd varken. Vooral bedrijven met een goede gezondheid scoren uitmuntend', stelt Van der Hijden tijdens het event 'Durf het anders te doen!' in het Brabantse Sint-Oedenrode. Deze bijeenkomst voor varkenshouders en periferie werd op 7 september georganiseerd door DanBred en Klasse Ki met inbreng van MSD Animal Health en FarmAdvies.

Het is volgens Van der Hijden niet zo dat de huidige topbedrijven allemaal vleesvarkens houden die vrij zijn van ziektekiemen (SPF). 'Een goede varkensgezondheid is een basisvoorwaarde. Bedrijven met een goed management en ondernemers die hun kostprijs en voerwinst kennen en weten wanneer en hoe ze aan welke knoppen moeten draaien, kunnen ook jaarrond boven de 1.000 gram groei per dag behalen en een voerconversie van 2,35', benadrukt hij. 'Omdat SPF blijven een strikte werkstructuur vergt, is het continu top presteren makkelijker.'

Trendmatig stijgt voerwinst

Trendmatig stijgen de technische prestaties in de vleesvarkenshouderij alsook de gemiddelde voerwinst. Tussen 2002 en 2012 steeg deze met 5 euro en tussen 2012 en 2022 nog eens met 10 euro waardoor de voerwinst op 86 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken is uitgekomen. Dat is toe te schrijven aan de fors hogere gemiddelde groei met 112 gram per dag bij en een verlaging van de voerconversie met 0,06.

Van der Hijden schat in dat er de komende tien jaar 75 gram groei per dag bovenop komt en door de focus op voerkosten de voerconversie 0,1 gunstiger wordt. 'Het gemiddelde vleesvarkensbedrijf in Nederland zit dan op 978 gram groei per dag bij een voerconversie van 2,42. De gemiddelde uitval van 2,2 procent zal lastig zijn om verder te verlagen.'

Tot drie cijfers achter de komma

In een spreadsheet met kostenopbouw per kilo vlees tot drie cijfers achter de komma van verschillende bedrijven pikt Van der Hijden er opvallende punten uit. Zo is er een bedrijf met negatieve energiekosten van enkele centen per kilo vlees, terwijl dat bij een ander omgekeerd is.

'Het ene bedrijf produceert meer energie dan het verbruikt en heeft een contract om het tegen een goede prijs te kunnen verkopen. Bij het andere bedrijf liep het energiecontract in een dure tijd af en was de ondernemer gedwongen dure stroom te kopen', licht Van der Hijden toe.

'Voor de ene ondernemer is de hoge energieprijs een geluk en voor de andere ondernemer juist pech, maar het verschil van een paar euro per varken tikt flink door. Iets vergelijkbaars geldt ook voor het wel of niet hebben ontvangen van coronasteun.'

'Vier grote voordelen van ideale diergezondheid'
Een ideale diergezondheid kan de Britse varkenshouderij volgens wetenschappelijke onderzoekers bijna 1 miljard euro opleveren. Dat voorbeeld haalde varkensdierenarts Marc Schyns van MSD Animal Health aan om zijn Nederlandse en Belgische toehoorders tijdens zijn workshop te prikkelen. 'Werken aan een goede varkensgezondheid kent vier gigantische voordelen: de technische resultaten worden beter; de planning kan strakker omdat de voorspelbaarheid groter wordt; de faalkosten op je bedrijf worden een stuk teruggedrongen, en werken met gezonde dieren is plezierig. Pak gezondheid planmatig aan samen met de bedrijfsdierenarts.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer