Griepseizoen+start+met+prikverzoek
Nieuws
© Henk Riswick

Griepseizoen start met prikverzoek

Het griepseizoen, oktober tot en met maart, staat weer te beginnen. Iedereen die beroepsmatig met varkens in de weer is, doet er verstandig aan een griepprik te laten zetten. Niet alleen om jezelf te beschermen tegen de gevolgen van het influenzavirus en het beperken van ziektedagen, maar ook ten dienste van de gezondheid van de varkens.

Influenza was een van de gezondheidsthema's die op 14 september bij de kop werden gepakt tijdens het event voor met name dierenartsen dat Hipra hield in het Gelderse Valburg. Anna Parys van het Experimental Centre Machelen in België (Sciensano) ventileerde haar expertise over het influenzavirus en bij varkens voorkomende virusvarianten.

Vier jaar deed ze er onderzoek naar aan de Universiteit Gent, onder begeleiding van professor Kristien van Reeth. Influenzavirussen wisselen volgens Parys heel makkelijk genenpakketten uit als ze gelijktijdig een cel hebben geïnfecteerd. Ook gaf ze aan dat de veroorzaker van luchtwegklachten bij een varkenshouder en medewerker identiek was aan de griepvariant bij hun varkens.

Verkouden of grieperig

'Vaker besmetten mensen varkens met griep dan omgekeerd. Daarom is het belangrijk om een griepprik te halen voor mensen die dagelijks werken met varkens, zoals varkenshouders, personeel en dierenartsen. En ben je verkouden of grieperig, blijf dan vijf dagen uit stallen met varkens.'

Als het griepvirus wordt overgedragen van mens naar varken, dan kan griep als een golf door het bedrijf gaan, doordat biggen er heel gevoelig voor zijn. 'Het influenzavirus kan ook onderdeel zijn van een complex van aandoeningen als Porcine Respiratory Disease Complex, waarbij andere luchtweginfecties een rol spelen als PRRS en APP. Ook kan griep een belangrijke trigger zijn voor het gebruik van antibiotica.'

Afwisselen griepvaccins

Uit onderzoek naar het effect van vaccinatie tegen griep bij varkens, concludeert Parys dat het wisselen van influenzavaccin een bredere bescherming biedt dan altijd hetzelfde griepvaccin in te zetten. 'Altijd met hetzelfde geïnactiveerde heelvirusvaccin een varken bescherming meegeven, is heel effectief voor dat type virus. Omdat het griepvirus heel veranderlijk is, kan een bredere bescherming van de zeugen gunstiger zijn. Ze geven hun biggen dat dan ook via maternale antistoffen in de biest en melk mee.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer