Kans+op+zo%C3%B6nosen+wordt+nooit+nul
Nieuws
© Twan Wiermans

Kans op zoönosen wordt nooit nul

Als heel Nederland vegan wordt en er geen landbouwhuisdieren meer gehouden worden, dan nog is de kans op zoönosen niet nul. Dat meldt Nemo Kennislink in een een reeks artikelen over zoönosen, van dier op mens overgedraagbare ziekten.

Viroloog Wim van der Poel gaat op Nemo Kennislink, een nieuwssite over wetenschap, in op de vraag of heel Nederland vegan de uitbraak van zoönosen voorkomt. Volgens zijn inzichten zou Nederland zonder het houden van landbouwhuisdieren absoluut niet gevrijwaard blijven van ziekten die van dieren op mensen overgedragen worden.

Wel zouden we volgens Van der Poel een reductie zien in virussen zoals het vogelgriepvirus. 'De kans op van dieren op mensen overdraagbare ziekten wordt niet ineens nul als hier geen vee meer wordt houden. Alleen het lokale risico is iets terug te dringen', vindt Van der Poel. 'Opkomende zoönosen van de laatste tientallen jaren zijn in veel gevallen niet in Nederland ontstaan.'

Een voorbeeld is het vogelgriepvirus dat sinds 2021 de wereld overgaat en ooit is ontstaan in Chinees pluimvee. Uitwerpselen van migrerende watervogels herintroduceren wereldwijd keer op keer het virus. 'Wil je zoönosen in Nederland echt reduceren via inkrimping van de veestapel, dan moet je dat minstens op Europees niveau aanpakken', stelt de virusexpert .

Daarnaast gaat Van de Poel genuanceerd in op Q-koorts, de effecten van bevolkingsgroei en meer natuur met extra wild leven in Nederland en de invloed op antibioticaresistentie. Lees Van de Poel zijn gehele bijdrage en andere verhalen uit die reeks op Nemo Kennislink.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer