Varkenshouderij+beperkt+antibiotica+bijna+met+een+kwart
Nieuws
© Varkens Archief

Varkenshouderij beperkt antibiotica bijna met een kwart

Het gebruik van antibiotica in de Nederlandse veehouderij is in 2022 met 22,9 procent sterk gedaald ten opzichte van 2021. Het antibioticagebruik in de varkenshouderij is zelfs spectaculair afgenomen met 23,8 procent. De konijnenhouderij presteerde het om 32,4 procent minder antibiotica in te zetten.

Dat blijkt uit een rapportage van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). In de verschillende sectoren zijn actieplannen ontwikkeld om het gebruik van antibiotica te verminderen en dat werpt zijn vruchten af. Het antibioticagebruik in de kalkoen- en kalversector is wel wat gestegen met respectievelijk 4 en 5,6 procent ten opzichte van het gebruik in 2021.

De daling ten opzichte van het door de overheid aangewezen referentiejaar 2009 is nu 77,4 procent in de Nederlandse veehouderij. De SDa vergelijkt jaarlijks de gebruikscijfers van antibiotica met de verkoopcijfers. Door verandering in de Europese regelgeving is het nu voor dierenartsenpraktijken in de Europese Unie mogelijk middelen die in eigen land niet beschikbaar zijn in een andere EU-lidstaat te kopen. Hierdoor kan de vergelijking tussen gebruiks- en verkoopcijfers voor de Nederlandse dierhouderij in de toekomst van minder toegevoegde waarde zijn. De SDa realiseert zich dit en zal in samenspraak met andere EU-lidstaten proberen de omvang van deze inkoop te duiden.

Grote variatie

In de diercategorieën waar een toename in gebruik is te zien, zijn de verschillen tussen bedrijven groter, ziet de SDa. Zodra het aantal bedrijven met een hoog gebruik significant daalt, kan de SDa ook voor deze categorieën dieren een benchmarkwaarde voor aanvaardbaar gebruik opstellen. De gegevens van de geitensector zijn nog niet volledig. 'Dierenartsen en geitenhouders zullen zich samen moeten inzetten om alle gegevens, die nodig zijn om het gebruik van antibiotica te berekenen, inzichtelijk te maken', stelt de SDa.

De resultaten van 2022 zijn volgens de organisatie overwegend positief. De SDa maakt uit de gegevens op dat veel dierhouders en dierenartsen succesvol zijn in hun streven het gebruik van antibiotica structureel te verlagen. 'De focus blijft ook de komende jaren liggen op een reductie van het antibioticagebruik bij de structureel hoog gebruikende bedrijven en hun dierenartsen om daarmee de kans op het ontstaan en verspreiden van resistente bacteriën te verminderen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer