Roemeni%C3%AB+stimuleert+groei+zeugenhouderij
Nieuws
© Premium Porc Group

Roemenië stimuleert groei zeugenhouderij

Het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling in Roemenië gaat geld pompen in de ontwikkeling van de varkenshouderij. Het handelstekort op het gebied van varkens en varkensvlees moet in vijf jaar fors worden teruggedrongen. De eerste contracten voor het opzetten van nieuwe bedrijven met in totaal 56.000 zeugen zijn getekend.

Na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest op Roemeense varkensbedrijven is de import van varkensvlees fors gestegen. Werd in 2017 nog zo'n 290.000 ton varkensvlees geïmporteerd, twee jaar later was dat bijna 500.000 ton en vorig jaar 750.000 ton.

Bovendien is de import van biggen peperduur, stelt de Roemeense overheid. Afgelopen periode hebben vleesvarkenshouders 128 euro per geïmporteerde big betaald om hun hokken vol te krijgen. De kostprijs van een Roemeense big is 60 euro en kan daarom veel beter in eigen land worden geproduceerd. De handelsbalans komt er ook beter door in evenwicht.

Landelijk steunprogramma

Daarom is de overheid begonnen met een landelijk steunprogramma om het aantal zeugenplaatsen uit te breiden. Ook wil de Roemeense overheid financiering vanuit de Europese Unie zien te krijgen om de varkensvleesproductie een impuls te kunnen geven. Als die 56.000 zeugen over zo'n twee jaar volop in productie zijn, dan levert dat tussen de 1,6 en 1,8 miljoen biggen per jaar extra op, meldt Agroberichten buitenland.

Het aantal gehouden varkens in Roemenië kwam in 2022 volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat uit op 3,33 miljoen varkens waarvan zo'n 285.000 zeugen. De aanstaande uitbreiding met bijna 20 procent van de zeugenstapel is substantieel voor de huidige Roemeense varkenshouderij.

In het verleden was Roemenië een belangrijk varkensvlees producerend land. Na de val van het communisme in 1989 raakte dat in het slob. Staatsbedrijven werden gesloten en bij de toetreding tot de Europese Unie in 1991 waren er nog maar iets meer dan een miljoen zeugen over.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer