Grote+Oost%2DEuropese+bedrijven+getroffen+door+pest
Nieuws
© Varkens Archief

Grote Oost-Europese bedrijven getroffen door pest

Drie grote varkensbedrijven in Oost-Europa zijn onlangs besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. Het betreft een bedrijf in Bulgarije en twee bedrijven in Roemenië.

In Bulgarije werd op 17 augustus een bedrijf met 13.000 varkens besmet verklaard. Dat was pas de tweede uitbraak bij varkens in dit land in 2021. De eerste uitbraak was op 20 juli op een bedrijf met 124 varkens. Wel zijn er 192 uitbraken bij wilde zwijnen vastgesteld in 2021.

Op 17 augustus werd ook een groot varkensbedrijf met 27.000 varkens in Roemenië besmet verklaard. Enkele weken daarvoor werd in dit land de Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld op een bedrijf met 29.000 varkens.

In Roemenië is het aantal getroffen varkensbedrijven het hoogste van Europa. Het Europese Animal Disease Information System kwam op 13 augustus al uit op 932 uitbraken. Het zijn vooral backyard bedrijven met enkele tot tientallen, soms honderden varkens. Wel raken door de enorm hoge infectiedruk dus toch ook grotere bedrijven besmet. Naast de twee bedrijven met tienduizenden varkens de afgelopen weken ook twee bedrijven met 1.700 en een met bijna 1.900 varkens.

Het aantal vastgestelde uitbraken bij wilde zwijnen ligt met 838 stuks in Roemenië lager dan het aantal uitbraken van AVP bij varkens.

Hongarije telt met 2,491 uitbraken het hoogste aantal, gevolgd door de 2.070 in Polen. Slowakije staat bij de ADIS met 1.348 op de tweede plek. Maar Duitsland volgt kort hierop met 1.334 uitbraken tot op 13 augustus.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer