Kijken+naar+varkens+en+terugwinnen+schoon+water
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Kijken naar varkens en terugwinnen schoon water

Op het erf van familie Meulendijks in het Brabantse Deurne is innoveren al jarenlang dagelijkse kost. Het bedrijf met zeugen en vleesvarkens werkt met het Total Circulair Farmconcept van Kamplan. Emissies worden bij de bron aangepakt en een nieuwe stap in dat concept is het terugwinnen van schoon water. Tijdens het Weekend van het Varken is dat stukje circulairder maken van het varkensbedrijf ook te zien.

Bronaanpak bij Meulendijks gebeurt door frequent mest uit de varkensstallen te spoelen. Die vloeistofstroom wordt via een mestscheider naar een beluchtingstank geleid. Daarna belandt de vloeistof via een filter in een andere silo en kan deze weer als spoelvloeistof worden benut.

'Omdat er steeds urine bij komt, hebben we ons systeem uitgebreid om schoon water terug te kunnen winnen', zegt William Meulendijks. 'De eerste 300.000 liter zit in een opslag. Het voldoet aan de kwaliteitsnormen voor drinkwater en we zouden de waterkringloop op het bedrijf kunnen sluiten. Vooralsnog gaan we het water benutten voor het koelen van de stallen, de luchtwasser en het schoonmaken van de varkensstallen.'

Vakgenoten treffen

Het grote publiek kan al die moderne technieken en andere oplossingen om circulair te worden bij Meulendijks bekijken tijdens het Weekend van het Varken. 'Ik hoop ook veel varkenshouders naar Wittedijk 9 te kunnen trekken op 9 en 10 september tussen 10 en 16 uur', benadrukt hij. 'Ze kunnen met eigen ogen zien hoe deze vorm van bronaanpak in de praktijk werkt en hoe circulair het is. Bedrijven als Kamplan, Connecting Agri & Food en Wageningen University & Research zijn aanwezig om zaken te verhelderen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer