Tweede+weekenddag+biedt+beter+perspectief
Nieuws
© Jos Thelosen

Tweede weekenddag biedt beter perspectief

Veertien varkensbedrijven verspreid over het land zijn dit weekend te bezoeken. Het succes van een publieksevenement als het Weekend van het Varken is afhankelijk van de weersomstandigheden. De regenbuien hebben gezorgd voor een rustige start, maar de zondag biedt een beter perspectief wat betreft het weer.

Varkens bezocht twee deelnemende varkensbedrijven in Zuid-Nederland en geeft een sfeerimpressie. Bij Henk Verdonschot in het Brabantse Maarheze was een heftige bui vlak voor de opening er debet aan dat er nog wat opgetuigd moest worden. Verdonschot ging nog snel een rondje over zijn erf doen met in het opgetrommelde team van varkensgidsen, herkenbaar aan hun roze Heihoef-overall.

Biggenknuffelen is er deze editie niet bij. Wel heeft Henk Verdonschot gezorgd voor een veilig live contact tussen varkens en de bezoekers.
Biggenknuffelen is er deze editie niet bij. Wel heeft Henk Verdonschot gezorgd voor een veilig live contact tussen varkens en de bezoekers. © Jos Thelosen

Bij diverse kijkplekken en de luchtwasser hield hij stil en even verderop ook bij de zeug met haar toom TN Talent-biggen. Deze had hij speciaal in een open wachtruimte met goede afscheiding geplaatst, zodat bezoekers toch wat varkens live konden horen en zien. Biggenknuffelen is er dit jaar niet bij in verband met de dreiging van Afrikaanse varkenspest.

Even kijken wat er in voer van varkens zit. Op de achtergrond de roze foodtruck van Heyde Hoeve.
Even kijken wat er in voer van varkens zit. Op de achtergrond de roze foodtruck van Heyde Hoeve. © Jos Thelosen

Proeven van het smakelijke varkensvlees kan bij de foodtruck van op het erf van de Heihoef Farmer. En natuurlijk staat er ook een moderne vrachtwagen waarmee de biggen en vleesvarkens vervoerd worden. En het is een ideale schuilplaats als er weer wat regendruppels vallen.

Deze vrachtwagen is uitgerust met een unit om de temperatuur van een lege, schone en ontsmette laadruimte op te stoken tot 70 graden Celsius. Een optie voor een PRRS-vrij transport van biggen.
Deze vrachtwagen is uitgerust met een unit om de temperatuur van een lege, schone en ontsmette laadruimte op te stoken tot 70 graden Celsius. Een optie voor een PRRS-vrij transport van biggen. © Jos Thelosen

Dat veevoedergrondstoffen dit jaar duur en schaars zijn, blijkt uit de vulling van het 'graanzwembad' voor kinderen. Waar normaal nogal eens korrelmais wordt gebruikt, nu zijn dat gerstkorrels. Een bijzondere activiteit op erf is het zelf maken van een insectenhotel. Het brandmerk 'Heyde Hoeve Duroc' wordt in het hart van een zelf gezaagde schijf van een boomstam geplaatst en daarna gaten geboord.

Zagen van houtschijven voor het maken van een insectenhotel.
Zagen van houtschijven voor het maken van een insectenhotel. © Jos Thelosen

Zichtlocatie Van Son

Zo'n 15 kilometer verderop is de zichtlocatie bij familie Van Son in Valkenswaard. Ouders en kinderen zijn druk in de weer bij de verschillende activiteiten op het erf. Ze laten zich schminken, gaan varkens kleuren in de laadruimte van een vrachtwagen, springen op het luchtkussen of onder begeleiding klimmen op een maishakselaar. Ook het kijken naar de vleesvarkens is onderdeel van het bezoek.

In de laadruimte van de vrachtwagen op het erf bij familie Van Son in Valkenswaard zijn kinderen creatief bezig met varkens.
In de laadruimte van de vrachtwagen op het erf bij familie Van Son in Valkenswaard zijn kinderen creatief bezig met varkens. © Jos Thelosen

De stukjes gegrilde worst laten de bezoekers zich smaken. Arno van Son loopt tevreden rond en knoopt met menig bezoeker een praatje aan. 'Het had drukker kunnen zijn maar het weer is niet top en morgen is er in Valkenswaard een bloemencorso. Daarom doen we alleen vandaag mee aan het Weekend van het Varken.'

Van varkens kunnen worden ontzettend veel lekkere en nuttige dingen worden gemaakt. Bezoekers mogen daar wat van proeven bij Van Son.
Van varkens kunnen worden ontzettend veel lekkere en nuttige dingen worden gemaakt. Bezoekers mogen daar wat van proeven bij Van Son. © Jos Thelosen

Bij de kraamstallen staat zijn vader Gerard van Son onder een partijtent omringd door bezoekers. Hij vertelt dat hij ooit begonnen is met het houden van vijftig zeugen. 'Daarmee kon ik prima de kost verdienen. Nu hebben we veel meer varkens en is dat nog lastig ook.'

Het Weekend van het Varken is een initiatief van varkenshouders op het gebied van sectorpromotie in samenwerking met de POV. Alle veertien deelnemende bedrijven zijn te vinden op de website van The Pig Story.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer