Varkenspest+op+grote+bedrijven+in+Itali%C3%AB+en+Noord%2DMacedoni%C3%AB
Nieuws
© Varkens Archief

Varkenspest op grote bedrijven in Italië en Noord-Macedonië

Op een bedrijf met ruim negenduizend vleesvarkens in Noord-Macedonië is Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. In het noorden van Italië in de regio Lombardije zijn inmiddels zes bedrijven besmet in Zinasco en eentje in Monteballa, waarvan één bedrijf in dat eerste dorp achtduizend varkens telde.

Het met AVP-besmette varkensbedrijf in Noord-Macedonië ligt in de plaats Tarinci. Het is een vleesvarkensbedrijf van de Agria Company. Volgens de website van het familiebedrijf zouden er op die locatie 32.000 vleesvarkensplaatsen zijn. Het bedrijf heeft in Gradsko een locatie met 35.000 zeugen en biggen. Daarnaast heeft de integratie een bedrijf met 1.500 vleesstieren, een voerfabriek, slachterij en zeven slagers.

In Zinasco, een dorp ten zuiden van Milaan in Lombardije, is nu op vier locaties Afrikaanse varkenspest vastgesteld. De eerste uitbraak in Lombardije, de meest varkensrijke regio van Italië, was in Montebello della Battaglia. Al deze bedrijven lagen buiten het grote besmette gebied en de bewakingszone die er in de regio's Piemonte en Ligura aanwezig is. Het besmette gebied is inmiddels uitgebreid.

Tienduizend vleesvarkens in Lombardije

Van drie van de bedrijven in Zinasco meldt de website van coöperatie Confagricoltura Lombardia dat ze duizend, tweeduizend en achtduizend plaatsen zouden hebben. Het Nationaal epidemiologisch bulletin van de Italiaanse overheid komt bij de zeven uitbraken in Lombardije in totaal uit op ruim 11.000 dieren.

De nieuwsberichten van Confagricoltura Lombardia melden dat de Italiaanse overheid de bestrijding van Afrikaanse varkenspest in Lombardije overneemt. Lombardije is dan ook de regio waar ruim de helft van de negen miljoen Italiaanse varkens gehuisvest zijn.

De regio is leverancier van regionale salami, gekookte en droge hammen samen met de aangrenzende regio Emilla Romagna waar de Parmaham vandaan komt. De varkenssector is jaarlijks goed voor 11 miljard euro omzet en staat nu onder enorme druk en daarmee de varkensprijzen in het land met de hoogste prijs in Europa.

Jacht intensiveren

Om AVP in te dammen, zullen onder andere de wilde zwijnen in de regio intensiever worden bestreden, waarbij de hulp van het leger wordt ingeroepen. Rondom de besmette gebieden komen er vaste hekwerken, net als op de grens met Slovenië om insleep te voorkomen.

De bioveiligheidsmaatregelen op de varkenshouderijen worden aangescherpt. De regio Lombardije subsidieert het plaatsen van hekwerken rondom de varkensbedrijven om contact met de wilde zwijnen te voorkomen. Ook op de slachterijen worden de bioveiligheidsmaatregelen aangescherpt. Omdat er mogelijk sprake was van het te laat melden van de eerste ziektegevallen in Zinasco, wordt er ook werk gemaakt van strafmaatregelen voor degenen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer