Elke+dag+stoppen+24+varkenshouders+in+Polen
Nieuws
© René Eijsink

Elke dag stoppen 24 varkenshouders in Polen

Zeker 24 varkenshouders stoppen dagelijks in Polen. Het aantal bedrijven met varkens is sinds 2019 gehalveerd. Belangrijkste redenen daarvoor zijn de druk van Afrikaanse varkenspest, fluctuerende prijzen en de grote afhankelijkheid van geïmporteerde biggen.

Vooral de kleine bedrijven in Polen stoppen. Van alle varkens die het land telt, wordt 2,25 procent gehouden in kuddes van minder dan 20 dieren. Tegenover een krimp van het aantal bedrijven staat een groei van de varkenspopulatie in het tweede kwartaal met 720.000 dieren.

Volgens het Poolse Agentschap voor Herstructurering en Modernisering van de Landbouw (Arma) vond de groei vooral plaats op grote bedrijven met enkele honderden varkens. Verder laten de cijfers van Arma zien dat bedrijven met meer dan 1.000 varkens verantwoordelijk zijn voor 60 procent van de groei.

Volatiele markt

'In het tweede kwartaal stegen de voorraden in Polen. Dat is kenmerkend voor de volatiele Poolse varkensmarkt', zegt directeur Piotr Karnas van de varkensafdeling bij Gobarto Breeder in een reactie tegen het Poolse TopAgrar. Toen de groothandelsprijzen een paar maanden geleden flink stegen, besloten veel vleesvarkensbedrijven te profiteren van de veelbelovende marktdynamiek.

Dat blijft niet zonder gevolgen, merkt Karnas op. In augustus zette een daling van de varkensprijzen in en de verwachting is dat die prijzen in september verder dalen. Het effect daarvan wordt versterkt omdat een bovengemiddelde varkenspopulatie in Polen extra druk zal uitoefenen op de regionale markten, schetst de branchedeskundige.

3 miljard euro

Behalve met de turbulente markt kampen Poolse varkenshouders ook met andere problemen. Zo kampt Afrikaanse varkenspest welig in Polen. Volgens een Pools vakblad veroorzaakte Afrikaanse varkenspest de afgelopen vijf jaar bijna 3 miljard euro schade.

Ook is er in Polen een grote afhankelijkheid van geïmporteerde biggen. Zo'n 90 procent van de biggen komt nu uit het buitenland. Vooral Denemarken, maar ook andere EU-landen zoals Nederland en België zijn belangrijke leveranciers geworden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer