Varkensbedrijf+Lombardije+besmet+met+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Varkensbedrijf Lombardije besmet met Afrikaanse varkenspest

Op een bedrijf met zo'n 130 vleesvarkens in het Italiaanse Montebello della Battaglia, in de regio Lombardije, is Afrikaanse varkenspest uitgebroken. Het bedrijf ligt net buiten het besmette gebied in Noord-Italië.

De uitbraak is op 19 augustus vastgesteld en de varkens op het bedrijf zijn gedood en geruimd. Het is de eerste uitbraak op een varkensbedrijf in de met Afrikaanse varkenspest besmette regio in Noord-Italië. Het besmette gebied ligt in de regio's Piëmonte en Liguria en sinds enkele weken een deel van Lombardije, toen daar twee besmette wilde zwijnen zijn gevonden. In totaal zijn er in Noord-Italië al meer dan negenhonderd zwijnen gevonden met het virus.

Het bedrijf waar Afrikaanse varkenspest is vastgesteld ligt net buiten het besmette gebied, in de bewakingszone. De afstand tot de vindplaats van de besmette wilde zwijnen is dan ook vrij groot en volgens de berichtgeving van Italiaanse media komt de besmetting niet via wilde zwijnen het bedrijf binnen. Dat bedrijf zou de dieren met hekken op afstand hebben gehouden. De Italiaanse media melden overigens dat het bedrijf 160 varkens hield, terwijl de Italiaanse overheid het heeft over 130 varkens.

De overheidsinstanties zijn nog aan het onderzoeken hoe Afrikaanse varkenspest het bedrijf binnen kon komen. Er wordt uitgegaan van een indirecte besmetting via voer of bijvoorbeeld transport.

Belangrijke varkensregio

Lombardije is een van de belangrijkste regio's in de varkenshouderij. De regio huisvest op circa 2.700 bedrijven zo'n 4,1 miljoen varkens. Dat is ongeveer de helft van de totale Italiaanse varkensstapel. In deze regio worden gekookte hammen en gezouten vleeswaren zoals salami bereid. De aangrenzende regio Emilia-Romagna staat bekend om de gezouten en gedroogde parma- en San Daniele-ham. Uitbraken in deze regio kunnen dan ook een probleem vormen voor de export van de regionale salami en hammen naar met name derde landen.

De regionale overheid gaat zich dan ook stevig inzetten om verdere verspreiding van de Afrikaanse varkenspest te voorkomen, melden de Italiaanse media. Op de eerste plaats door de bioveiligheid op de varkensbedrijven te verbeteren en bijvoorbeeld te zorgen voor het ontsmetten van transportmiddelen. Op de slachterijen komen maatregelen om varkens uit besmette gebieden afzonderlijk te kunnen slachten, om de export overeind te houden.

Daarnaast worden hekken geplaatst rondom de besmette gebieden en wordt er intensiever gezocht naar besmette wilde zwijnen, onder andere met drones. De jacht op de zwijnen wordt geïntensiveerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer