Forse+uitbreiding+Afrikaanse+varkenspest+in+Balkanlanden
Nieuws
© Varkens Archief

Forse uitbreiding Afrikaanse varkenspest in Balkanlanden

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de Balkanlanden Bosnië-Herzegovina en Kroatië is met meer dan vierhonderd gevallen gestegen. In Servië en Roemenië stijgt het aantal uitbraken ook flink. Verder zijn er ook uitbraken in Kosovo.

In Servië zijn begin 2020 de eerste uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld bij wilde zwijnen. Sindsdien heeft de ziekte zich verspreid over het hele land. Daarbij worden ook gehouden varkens op voornamelijk backyard-bedrijven getroffen.

Halverwege juni kwamen de eerste AVP-meldingen uit Bosnië-Herzegovina en Kroatië in het grensgebied met Servië. In juli steeg het aantal uitbraken in beide Balkanlanden fors.

Volgens het Duitse Friedrich Loeffler Institut (FLI), dat de cijfers van het Animal Disease Information System (Adis) per maand bijhoudt, waren er in juli in Bosnië-Herzegovina 212 uitbraken bij gehouden varkens en in Kroatië 199. In beide landen zijn het met name backyard-bedrijven en kleine bedrijven met minder dan 150 dieren. In Bosnië-Herzegovina is ook een bedrijf met 1.200 dieren besmet geraakt.

100 kilometer verder

Na de eerste gevallen in het drielandenpunt zijn er nu ook AVP-besmettingen bijna 100 kilometer verderop gevonden in het noorden van Bosnië-Herzegovina op de grens met Kroatië. Volgens het FLI laat dit zien dat de Afrikaanse varkenspest zich snel over grotere afstanden kan verspreiden.

Het instituut vermoedt dat AVP zich eerst via wilde zwijnen heeft verspreid voordat het ontdekt is bij gehouden varkens. De snelle stijging van het aantal uitbraken komt waarschijnlijk omdat er scherper op wordt gelet en omdat er in de zomerperiode altijd meer uitbraken zijn.

Het zomereffect is waarschijnlijk de reden dat AVP ook in Servië en Roemenië blijft huishouden. Roemenië telde in juli 193 uitbraken en Servië 75. Daarbij meldt het FLI dat er in Servië waarschijnlijk nog meer uitbraken aankomen. De cijfers van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (Woah) bevestigen dit. Er zijn de afgelopen weken 342 uitbraken gemeld in Servië.

In Bosnië-Herzegovina zijn er volgens de Woah-registratie 111 uitbraken bij gekomen waardoor het totaal aantal uitbraken op 432 komt. In Kroatië gaat het volgens Adis om 313 uitbraken.

Bij de gehouden varkens was er een uitbraak in Italië rond Rome. In Polen komt het aantal uitbraken dit jaar op 20.

Meeste besmette zwijnen in Polen

Letland telt in juli met 175 uitbraken de meeste gevallen bij wilde zwijnen. Polen volgt met 166 uitbraken. Dit land telt met inmiddels met 3.024 uitbraken veruit het hoogste aantal uitbraken bij wilde zwijnen in Europa.

In Duitsland blijft het aantal uitbraken bij de wilde zwijnen afnemen. In juli waren er 47 uitbraken wat het totaal brengt op 779. In Italië zijn er volgens Adis 749 besmette zwijnen gevonden dit jaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer