Afrikaanse+varkenpest+in+Itali%C3%AB+loopt+uit+de+hand
Nieuws
© Twan Wiermans

Afrikaanse varkenpest in Italië loopt uit de hand

Twee vleesvarkensbedrijven buiten het besmette gebied en de bewakingszone in Noord-Italië zijn getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP). Het zijn twee bedrijven in hetzelfde dorp, Zinasco Nuovo ten zuiden van Milaan in de provincie Pavia, regio Lombardije.

Het zou gaan om vleesvarkensbedrijven met respectievelijk 1.000 en 2.300 varkens. Volgens Italiaanse media waren op het bedrijf met 1.000 plaatsen nog maar 26 varkens aanwezig en waren de andere dieren al naar de slacht. De website van Prima Pavia meldt ook dat er mogelijk al eerder AVP-verschijnselen waren op de bedrijven, maar dat die niet zijn gemeld.

Dat zou kunnen betekenen dat er met AVP besmette varkens zijn afgevoerd. De officiële kanalen maken hier nog geen melding van. Ze melden de twee besmettingen wel. Maar de aantallen besmette dieren wijken ook af, wat zou kunnen omdat beide bedrijven al grotendeels leeg waren.

15 kilometer noordelijker

De twee met AVP besmette varkensbedrijven liggen hemelsbreed zo'n 15 kilometer noordelijker dan de vorige uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens in Montebello della Battaglia. Dit bedrijf lag nog wel in de bewakingszone. De twee huidige uitbraken liggen daarbuiten. Er zijn nieuwe besmette en bewakingszones ingesteld.

Behalve de melding van de twee besmette bedrijven zijn er ook meldingen van besmette wilde zwijnen buiten de besmette gebieden.

Flinke tegenslag

De uitbraken op inmiddels drie bedrijven in Noord-Italië zijn een flinke tegenslag voor de Italiaanse producenten van gedroogde hammen als de bekende parmaham en de regionale salami. De export naar derde landen zal door de AVP-uitbraken onder druk komen te staan.

Er zijn al maatregelen genomen om varkens uit besmette gebieden apart te kunnen slachten en verwerken, maar de vraag is of derde landen dit accepteren. Zeker als blijkt dat er mogelijk besmette varkens zijn geslacht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer