Farmer+Friendly%2Dvarkens+voor+Poolse+consumenten
Nieuws
© Twan Wiermans

Farmer Friendly-varkens voor Poolse consumenten

Nederlands varkensvlees met het Farmer Friendly-logo ligt sinds deze week in Poolse vleesschappen. Farmers Defence Force (FDF) heeft het eerste contract met een Poolse slachterij getekend om hun keurmerk te mogen voeren.

Dat een merk in de markt zetten geen eenvoudige klus is, hadden ze wel verwacht, meldt FDF. Dat dit wat betreft Farmer Friendly voor FDF Team Varkens niet anders zou zijn, hadden ze zeker verwacht. 'Maar we zouden FDF niet zijn, als we bij de pakken neer waren gaan zitten', zegt Roy Nillesen van FDF Team Varkens en dat heeft tot resultaat geleid.

Het eerste varkensvlees met het Farmer Friendly-logo ligt in de supermarkt. Nog niet in Nederland, wat FDF Team Varkens het allerliefst hadden gezien, maar in Polen.

Internationale contacten

Door de goede internationale contacten heeft FDF contact gelegd met een slachterij in Polen. FDF heeft een contract met deze slachterij opgesteld om Nederlandse varkens onder het Farmers Friendly-keurmerk op de Poolse markt mogen te brengen.

Deze week zijn de eerste varkens uit Nederland naar Polen gebracht en daar geslacht. Daardoor ligt er sinds deze week dan ook Nederlands Farmer Friendly-varkensvlees vers in Poolse supermarkten. Daarom brachten Mark van den Oever van FDF en Nillesen, samen met een vertegenwoordiger van handelshuis Schuttert een bezoek aan Polen. Mede door Schuttert kon deze belangrijke stap vooruit worden gezet.

Opslag op Duitse notering

Wekelijks zullen er volgens Nillesen in eerste instantie zo'n twintig vrachtwagens met vleesvarkens naar Polen vertrekken. 'Dat is geen concurrentie voor de Polen, want daar is door de varkenspest de eerste jaren een tekort aan varkens.' De varkenshouders worden betaald met een opslag op de Duitse notering. Daardoor komen ze netto beter uit dan in Nederland, stelt Nillesen.


De samenwerking met slachterij Gosschalk in Nederland loopt verder gewoon door. Het blijkt alleen een forse klus om alles goed op papier te regelen. Dat kost veel meer tijd dan gedacht.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer