%27Deense+vakantie+leidt+tot+toxineverwachting%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Deense vakantie leidt tot toxineverwachting'

Dit jaar gingen we niet naar het veel te hete zuiden op vakantie, maar weer eens naar Denemarken. Konden we gelijk ook weer eens bij een van onze Deense vrienden een bezoekje afleggen. Toen we boekten, beloofde het mooi weer te worden, maar dat veranderde in een week lang regen.

De eerste week viel het allemaal reuze mee gelukkig, al ontbraken wel de mooie golven op zee. In de tweede week kregen we golven naar hartenlust door storm Hans. Toen we maandag in het uiterste noorden van Denemarken waren, kregen we van onze vrienden het dringende bericht om voor donker bij ons vakantiehuis te zijn. De weerberichten spraken van een orkaan in ons gebied en er zouden zomaar bomen op de donkere wegen kunnen vallen.

Het was nog vroeg genoeg om eerst even te genieten van de hoge hoge golven op de plek waar Noordzee en Oostzee bij elkaar komen. Het regende al wel flink, dus drijfnat terug in de auto en in badhanddoeken terug naar de vakantiewoning. Daar konden we drie dagen lang naar het strand om van de golven te genieten en in de wind te hangen. Dan naar huis, douchen, de kachel aan en netflixen.

Vrijdag was het weer mooi weer, net als op de terugweg zaterdag. Overal zagen we de Deense boeren en loonwerkers met enorme combines druk in de weer om de oogst binnen te halen. Veel gerst, koolzaad en tarwe waren al lang rijp, maar nog niet van het land. Door het slechte weer lag het deels plat en ik zag hier en daar ook schot. De diverse schimmels zullen vanwege het vochtige klimaat dan ook wel hun kans hebben gepakt.

Het Deense graan zal voor een flink deel naar de Deense varkens gaan, maar ook in andere delen van Europa zullen de schimmels door de wisselende weersomstandigheden hun kans hebben genomen. Met een risico op mycotoxinen en daarmee een nadeel voor de darmgezondheid van de varkens, bedacht ik op de terugweg.

De mengvoerleveranciers zullen vast meer aandacht moeten besteden aan de kwaliteit bij de inkoop, het schonen van de granen en, als dat niet genoeg is, misschien toxinebinders aanraden. Hopelijk kunnen de graanveredelaars de schimmelresistentie en tegelijk ook maar de droogteresistentie van de granen verder verbeteren, want van de veranderende weersomstandigheden komen we niet meer af, vrees ik.

John Lamers
Redacteur Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer