%27Doe+je+mee+aan+Beroepen+Doedag%3F%27
Blog
© Koos Groenewold

'Doe je mee aan Beroepen Doedag?'

Schuifelend en schoorvoetend kwamen de jongens en de meiden binnen in de grote hal. Ze hadden een groene 'Beroepen Doedag'. Snuffelen aan verschillende beroepen om een keuze te kunnen maken voor een vervolgopleiding op het mbo.

Het Zone.college staat hier al jaren de veehouderij de promoten. Een grote trekker en een trailer met allerlei vernieuwende leermiddelen (ook wel GMEC-trailer genoemd) worden tentoongesteld. Als varkensstudiegroep vroegen we ons af of de varkenshouderij ook vertegenwoordigd werd. Dit was niet het geval. Na overleg met de docent mochten we hier als varkenshouders aanwezig zijn en zo ons vak promoten. Na een brainstormsessie over de mogelijkheden hebben we met tien varkenshouders deze Beroepen Doedagen in gevuld.

Wat een mooie dagen waren dat. Kinderen die hun studiekeuze nog moeten maken, vertellen over onze mooie tak van sport en dat er volop werkgelegenheid in is. Baangarantie aan het begin van de opleiding. Dat geldt lang niet voor alle beroepen.

Maar beste collega varkenshouder, wat doe jij aan werving? Ik hoor veel collega's klagen over personeelsgebrek. Vroeger had iedereen wel een varkenshouder in de familie, waardoor veel mensen met ons beroep in aanraking kwamen. Dat geldt nu niet meer. En waarom zal je voor medewerker of bedrijfsleider varkenshouderij gaan studeren als je niet weet wat dat inhoudt?

Verschillende varkenshouders ontvangen stagiaires of groepen leerlingen om te laten zien hoe mooi ons vak is en dat er ook voldoende werk is. Koeien melken is mooi na je opleiding, maar wat ga je overdag doen? Daarnaast is er een groep leerlingen die dierverzorging studeert, maar er niet bij stilstaan dat landbouwhuisdieren ook verzorgd moeten worden. Zij kennen de cavia en de hond van thuis, maar een varken hebben ze waarschijnlijk no nooit gezien. Nou ja, de kinderboerderij buiten beschouwing latend. Maar deze groep leerlingen hebben hun studiekeuze al gemaakt.

Er is dus werk aan de winkel. De uitdaging zit hem voor ons als varkenshouders erin om mensen te motiveren die hun studiekeuze nog moeten maken. Er zijn ook vast 'beroepenkeuzendagen' bij jou in de buurt. Informeer eens bij de mbo-scholen die nu varkenshouderijlessen verzorgen en vraag naar de mogelijkheden. Zo kunnen we een stukje van het personeelstekort oplossen. Doe je mee?

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer