Reorganisatie+Danish+Crown+moet+200+miljoen+euro+opleveren
Nieuws
© Danish Crown

Reorganisatie Danish Crown moet 200 miljoen euro opleveren

De Deense varkensslachterij Danish Crown gaat reorganiseren. Het concern zet onder meer in op minder overheadkosten en een betere benutting van de slachthuizen. Binnen twee jaar moet de efficiëntieverbetering een jaarlijkse besparing van 1,5 miljard Deense kronen, oftewel 200 miljoen euro, opleveren. De plannen hiervoor worden voorgelegd aan de coöperatieleden.

Sinds het voorjaar van 2022 wordt Danish Crown zwaar op de proef gesteld wat betreft de concurrentiekracht. Hoewel de huidige prijzen voor varkens bijna een Deens record bereiken, liggen de prijzen van Danish Crown ver onder het Europese gemiddelde en de prijzen in Duitsland.

Als gevolg hiervan was het voor veel Deense varkenshouders aantrekkelijk om hun varkens in Duitsland te laten slachten. Dit was reden voor Danish Crown om een efficiëntieslag door te voeren. Daarbij zijn afspraken gemaakt met de bij deze coöperatie aangesloten varkenshouders. Zij moeten de komende twaalf maanden zo'n 11 miljoen varkens leveren.

Concurrentiekracht herstellen

'Dat volume vormt de basis om onze business aan te scherpen en onze concurrentiekracht te herstellen. Dat vergemakkelijkt een veel strakker productiebeheerproces, waardoor we een essentiële vereenvoudiging en vernieuwing van ons bedrijfsmodel kunnen doorvoeren', zegt CEO Jais Valeur van Danish Crown.

Het slachtconcern zet bijvoorbeeld in op het stroomlijnen van administratieve en ondersteunden functies. Dit moet de jaarlijkse kosten met 250 miljoen Deense kronen, omgerekend 33 miljoen euro, verlagen. Ook kiest het concern voor een reorganisatie van de slachthuizen, waardoor de capaciteit beter wordt benut. Dit moet 500 miljoen kronen, oftewel 66 miljoen euro, opleveren.

Vaste afspraken

Verder moet de marketing meer worden gericht op de belangrijkste afzetkanalen van klanten die meerwaarde zien in datagestuurde traceerbaarheid en duurzaamheid. Door met deze afnemers vaste afspraken te maken, hoopt Danish Crown nog eens 500 miljoen Deense kronen extra opbrengsten binnen te halen.

Daarnaast verwacht de coöperatie 250 miljoen extra inkomsten uit de verwerkingsfabriek in China, de nieuwe spekfabriek in het Verenigd Koninkrijk en de Duitse slachtactiviteiten. In dit laatste land is eerder een reorganisatie aangekondigd.

Boven op deze efficiëntieslag van 1,5 miljard Deense kronen verwacht de varkensslachterij extra te kunnen besparen bij de inkoop en hogere inkomsten te genereren bij de dochterondernemingen. Hier verwacht het vleesconcern nog eens 500 miljoen kronen te pakken.

Export daalt

De meeste onderdelen van de Danish Crown Group hebben zich de afgelopen jaren gunstig ontwikkeld. De klad kwam erin door een langdurige en scherpe daling van de export naar belangrijke markten zoals China, Japan, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Korea. Daarbij ontbrak het aan alternatieve afzetkanalen buiten Europa, wat voorheen wel lukte. De prijs van ingevroren varkensvlees op de wereldmarkt lag daarbij veel lager dan die van vers varkensvlees in Europa. Als extra domper liggen de kosten voor de slacht en het uitbenen hoger dan in bijvoorbeeld Duitsland, Spanje en Polen. Dit komt mede door de hogere loonkosten.

'We moeten daarom meer verkopen in een toch al competitieve Europese markt die wordt gekenmerkt door een sterke voorkeur voor lokale producten. De oplossing is om het bedrijfsmodel opnieuw te definiëren en alle middelen in te zetten voor het produceren en verkopen van producten die een voldoende hoge prijs zullen opleveren om de hogere productiekosten in Denemarken te compenseren. Anders lopen we, mede door die hoge productiekosten, het risico tweede keuze te worden voor goedkopere lokale producten', licht Valeur toe.

Kloof dichten

'Met besparingen en efficiencyverbeteringen alleen kunnen we onze uitdagingen niet oplossen, want ook dat is een kwestie van het juiste businessmodel, maar we zijn het aan onze coöperatieve eigenaren verplicht om in de huidige situatie tot op het bot te snijden. Dat moet in eerste instantie helpen om de kloof met de andere Europese landen te dichten. Ondertussen blijft het een feit dat efficiëntie en optimale benutting van productiefaciliteiten de weg vrijmaken voor winstgevendheid. Dit is niet nieuw voor ons, maar sinds we onze varkensslachterijen en verwerkingsactiviteiten in één businessunit hebben gebundeld, was er onvoldoende efficiëntie. Daar werken we nu aan', zegt de CEO van Danish Crown.

De eerste wijzigingen in het management van Danish Crown zijn al doorgevoerd, meldt de vleesproducent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer