Nederlandse+varkensnoteringen+dalen+stuk+voor+stuk
Nieuws
© Henk Riswick

Nederlandse varkensnoteringen dalen stuk voor stuk

Over de hele linie halen slachterijen in Nederland de vleesvarkens deze week rond de 4 euro per stuk goedkoper binnen dan in de afgelopen week. De varkensnoteringen zijn gedaald, maar in Duitsland gaat de varkensprijs harder achteruit. De notering die Spaanse slachterijen aanhouden, blijft onveranderd historisch hoog.

Voor week 31 zijn hebben alle slachterijen in Nederland hun varkensnoteringen verlaagd. De DCA-beurs 2.0 verlaagde eind vorige week de notering met 7 cent per kilo geslacht gewicht exclusief btw naar 2,34 euro. Vion volgde maandag met een min van 4 cent en noteerde 2,50 euro per kilo geslacht gewicht inclusief btw. Midden in de week meldden Compaxo en Van Rooi Meat eveneens een daling van 4 cent naar respectievelijk 2,17 euro en 2,19 euro per kilo geslacht gewicht exclusief btw.

De vleesafzetmarkten in Europa staan volgens Vion onder druk, onder meer vanwege de vakantiesluitingen bij vleesverwerkende industrieën. In Oost- en Centraal-Europa neemt de vraag naar varkensvlees af en wat ze willen, nemen ze voor een lagere prijs af. Aanleggen van een extra voorraad varkensvlees is bij de huidige prijsniveaus ook niet aantrekkelijk. Ook is het volgens Vion nog steeds niet mogelijk om vleesdelen concurrerend te verkopen richting Azië. Ondanks een krap aanbod van varkens in Europa zakken de verkoopprijzen.

Duitsland min 10 cent

Na een stabiele periode van vijf weken dalen in Duitsland ook alle varkensnoteringen. Tönnies, Vion Duitsland en VEZG doen er maar liefst 10 cent per kilo geslacht gewicht ineens vanaf. De FarmerFriendly-notering volgt deze ontwikkeling en komt deze week uit op 2,44 euro per kilo geslacht gewicht exclusief btw.

Bijzonder is dat de Spaanse notering ook deze week standhoudt op een hoog niveau. Al achttien weken op een rij wordt 2,025 euro per kilo levend gewicht genoteerd.

De Deense slachterijen noteren ook al vijftien weken achtereen hetzelfde: 1,852 euro per kilo geslacht gewicht. Dat is op een beduidend lager niveau dan Spanje, Nederland, Duitsland en Polen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer