Vion%3A+voor+iedereen+is+duurzame+voedselketen+betaalbaar+en+bereikbaar
Nieuws
© Herbert Wiggerman

Vion: voor iedereen is duurzame voedselketen betaalbaar en bereikbaar

In een duurzame voedselketen draagt iedereen bij aan een eerlijk verdienmodel. En die duurzame keten moet betaalbaar en bereikbaar zijn voor iedereen. Dat stelt CEO Ronald Lotgerink van vleesverwerker Vion in het maatschappelijk verantwoord ondernemen verslag over 2022.

De voedselketens die Vion de afgelopen jaren met klanten en boeren heeft opgebouwd, moeten aan de basis staan van duurzaamheid. In deze ketens worden afspraken gemaakt over de zorg voor dierenwelzijn op de boerderij en de slachterij en klimaatmaatregelen en het verdienmodel.

De ketens als Good Farming Star, Initiative Tierwohl Haltungsform Stufe 2, De Groene Weg en Geprüfte Qualität Bayern moeten ervoor zorgen dat vraag vanuit consumenten en aanbod goed op elkaar zijn afgestemd. Door deze regionale ketens zijn de transportafstanden zo kort mogelijk.

CO2-voetafdruk

Goed afstemmen van aanbod en vraag zorgt voor lage verliezen in de keten en houdt daarmee de producten betaalbaar voor consumenten. Al moeten de kosten voor de betere zorg en duurzaamheid, zoals een lagere CO2-voetafdruk, wel door de markt worden betaald.

Voor afnemers en consumenten is de herkomst van het vlees gegarandeerd via DNA-traceerbaarheid. De informatie binnen de keten wordt uitgewisseld via blockchain. Veehouders hebben hierdoor bijvoorbeeld zicht op de slachtgegevens. Dat maakt sturen op bijvoorbeeld de diergezondheid mogelijk.

Transparantie

In de slachterijen heeft Vion de zorg voor het individuele dier verbeterd met camera's die werken met kunstmatige intelligentie. De interactie tussen mensen en dieren is altijd transparant en het helpt de medewerkers om goed te zorgen voor elk dier.

Vion berekent de CO2-voetafdruk van de runderen en varkens op basis van wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research. Ook die informatie komt via blockchain bij de afnemers terecht. Zowel Vion zelf als de afnemers, zoals de supermarkten, hebben dit nodig om hun milieudoelen te realiseren.

Met een paar grote retailers en veehouders zijn al afspraken gemaakt over een eerlijke verdeling van kosten in de keten. Het biedt meer zekerheid en mogelijkheden voor klanten die specifieke eisen stellen aan meer duurzame vlees- en vegaproducten in het schap. Vion wil de komende jaren meer van deze duurzame ketens bouwen met klanten en boeren die betaalbaar en bereikbaar zijn.

• Lees meer over Vions duurzame ketens in het rapport Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2022.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer