Jeroen+Rondeel+is+thuis+in+techniek+en+duurzame+oplossingen
Achtergrond
© Lé Giesen

Jeroen Rondeel is thuis in techniek en duurzame oplossingen

Een enthousiast verteller, bevlogen met techniek en natuur en iemand die zijn team vertrouwen, verantwoordelijkheid, vrijheid en veiligheid geeft. Dat typeert de ondernemende techneut Jeroen Rondeel.

Na omzwervingen in de fossiele maakindustrie startte hij zijn eigen bedrijf om met technische oplossingen de wereld een stukje duurzamer te maken; blauw verbinden met groen. 'Met het toepassen van plasmatechniek op de boerderij zijn meerdere vliegen in één klap te vangen.'

Voor de tweede keer in het bestaan deze rubriek belandt het bankje op de Venrayseweg 180, in dit geval gevolgd door de letter a. Blue Engineering heeft drie jaar geleden de derde verdieping van het bedrijfspand betrokken. 'Op een paar plekken huren we ruimte bij, omdat we uit ons jasje blijven groeien', zegt Jeroen Rondeel, directeur en oprichter van het ingenieursbureau in het Limburgse Venlo.

Geen groene vingers

De in Zoetermeer geboren Rondeel verhuisde toen hij zes jaar was naar het Limburgse Velden. Hij groeide op in een agrarische omgeving, maar van huis uit kreeg hij geen groene vingers mee. 'Bij vrienden met thuis een varkensbedrijf heb ik in mijn jeugd meegeholpen met het enten en het laden en lossen van varkens', zegt hij. 'Dat was leuk om te doen, maar mijn toekomst lag ergens in de techniekwereld. Daarom ben ik na de havo met mijn wiskunde- en natuurkundeknobbel de opleiding vliegtuigbouwkunde aan de hts in Haarlem gaan doen.'

Werkvreugde straalt af op collega's en privé, klantgeluk volgt dan als vanzelf

Jeroen Rondeel, directeur Blue Engineering

Dat hij niet in de vliegtuigbranche terechtkwam, wijt Rondeel aan de teloorgang van Fokker rond het moment dat hij op de arbeidsmarkt kwam. Daarom startte hij als sales engineer bij een aluminiumprecisie-extrusiebedrijf in Venlo dat producten maakt voor onder meer de vliegtuig- en luchtvaartindustrie. Dat was een opstap naar diverse banen in de fossiele maakindustrie.

Kantelmoment

'Als techneut heb ik altijd een groen hart gehad', zegt Rondeel. 'Een kantelmoment in mijn leven is het lezen van het boek Blauwe economie van Gunter Pauli in 2011 geweest. Door te kijken naar hoe organismen zijn gevormd en functioneren, zijn oplossingen te formuleren voor echt duurzaam produceren en consumeren', licht de directeur toe.

'In hetzelfde jaar was ik bij een inspirerende lezing van Bob Ursem, onderzoeker en directeur van de botanische tuin van TU Delft, over de impact van onze welvaart en welke oplossingen er zijn om het klimaat te corrigeren en de footprint voor onze huidige welvaartsniveau fors te verlagen. Ik wilde de techniek gaan combineren met de natuur, omdat dat beter is voor deze aardbol.'

Goed verdienmodel

Een aantal jaren liep Rondeel te broeden op het concreet maken van zijn plannen om bij te dragen aan een duurzamere samenleving. 'Je kunt de meest fantastische ideeën of idealistische dromen hebben, er moest wel brood op de plank komen voor mijn gezin met drie kinderen', stelt hij. 'Geld verdienen met duurzaamheid is lastig waardoor menig start-up is verdwenen. Daarom wilde ik eerst een businessplan hebben met een goed verdienmodel.'

In augustus 2014 begon Rondeel voor zichzelf met Blue Engineering, een betere wereld op basis van techniek. 'Mijn eerste werknemer werd een dame die human resources voor mijn bedrijf verzorgde. Mensen aantrekken die thuis zijn in de wereld van techniek en hart hebben voor de natuur en het voortbestaan van deze planeet', benadrukt hij. 'Intussen is het team uitgegroeid naar zo'n dertig mensen en geldt hier het principe People First. Werkvreugde straalt af op collega's en privé. Klantgeluk volgt dan als vanzelf.'

Perspectief voor plasmatechniek

Een van de hightech toepassingen waarvoor Rondeel perspectief ziet voor de veehouderij, is de plasmatechniek. Plasma is na vast, vloeibaar en gasvormig de vierde fase van een stof. 'Als een regendruppel door bliksem wordt getroffen, ioniseert deze en wordt het een plasma waarmee op een milde manier bacteriën kunnen worden gedood. Geactiveerd water is een fors minder milieubelastend ontsmettingsmiddel', verduidelijkt hij.

Hightech toepassingen worden op termijn goedkoper en breder toepasbaar, stelt Jeroen Rondeel.
Hightech toepassingen worden op termijn goedkoper en breder toepasbaar, stelt Jeroen Rondeel. © Lé Giesen

'Ook experimenteren we met koud plasma om geurcomponenten in stallen als ammoniak, vluchtige organische koolwaterstoffen en sulfiden om te zetten tot een vloeibare meststof. Ik zie perspectief voor het toepassen van deze techniek op boerderijen om geur- en milieuproblemen aan te pakken en tegelijk eigen kunstmest te maken. Over vijf tot tien jaar kan het een betaalbare en haalbare oplossing zijn.'

Om uit het hoofd te komen, heeft Rondeel diverse uitlaatkleppen. Om zijn conditie op peil te houden, rent hij elke week op een vast moment met een groepje ondernemers. Met zijn flatcoated retrievers Roos en Fleur is hij vaak in het natuurgebied bij zijn woonplaats Lomm te vinden. 'Meedoen aan dagtrainingen voor jachthonden vind ik geweldig. Ik heb respect voor de natuur, maar ook voor wildbeheerders.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer