Wakker+Dier+wil+van+rechter+duidelijkheid+ammoniak+varkensstallen
Nieuws
© Varkens Archief

Wakker Dier wil van rechter duidelijkheid ammoniak varkensstallen

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier wil via de rechter afdwingen dat er eisen worden gesteld aan het ammoniakgehalte in varkensstallen. Daarvoor spant ze een rechtszaak aan tegen lanbouwminister Carola Schouten. Het ministerie heeft eerder aangegeven te gaan werken met normen voor ammoniak en kooldioxide.

Schouten heeft in oktober, op aandringen van Varkens in Nood, aangekondigd dat er normen komen voor ammoniak en kooldioxide in het beoordelingsprotocol voor het stalklimaat bij varkens. 'De woorden van de minister lijken weliswaar hoopvol, maar wat de minimumnorm wordt, wanneer die wordt ingevoerd en hoe de NVWA hierop gaat controleren, is nog volstrekt onduidelijk. Daarom stappen we naar de rechter', geeft woordvoerder Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier aan.


Van de Wouw vervolgt: 'Volgens deskundigen zijn er duidelijke grenzen. Zo zou de ammoniakconcentratie zeker niet boven de 20 parts per million (ppm) mogen komen. De NVWA meet echter ammoniakconcentraties tot wel 99 ppm in de stal, zonder in actie te komen. Het beleid faalt.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer