Overleg+Landbouwakkoord+geschorst+door+LTO
Nieuws
© Dirk Hol

Overleg Landbouwakkoord geschorst door LTO

LTO Nederland heeft het overleg over het Landbouwakkoord van vandaag geschorst, tot verbazing van landbouwminister Piet Adema. Op verzoek van de minister wordt het gesprek vanavond voortgezet met het LTO-bestuur en een delegatie van het kabinet.

In een eerste reactie reageren onderhandelaars teleurgesteld dat het maar niet lukt om tot een overeenstemming voor het Landbouwakkoord te komen. De indruk bestaat dat er nog steeds veel moet gebeuren en dat voor bestaande pijnpunten nog steeds geen oplossingen zijn gevonden. Denk aan de GVE-normen in de veehouderij, het verdienvermogen van de boer en de milieu- en klimaatdoelen.

LNV-minister Piet Adema zegt dat hij verrast is door het verzoek van LTO om het overleg op te schorten. Zelf stelt hij nog steeds zeer gemotiveerd te zijn om tot een Landbouwakkoord te komen. Het overleg vanavond met LTO is met de landbouwminister zelf en zijn collega-ministers die ook betrokken zijn bij ruimtelijke ordening, invulling van het buitengebied en klimaat en water. Over de onderwerpen voor het overleg doet Adema geen mededelingen.

Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo stelde eerder woensdagochtend nog op basis van Haagse bronnen dat LTO waarschijnlijk uit het overleg zou stappen. Dit deed ze in de uitzending van Goedemorgen Nederland, waar zij te gast was om over (onder meer) het Landbouwakkoord te praten.

Woensdag kwam de zogeheten hoofdtafel voor het eerst sinds bijna een maand weer bijeen. Vorige maand dreigde het overleg ook al te klappen, maar mede door tussenkomst van premier Mark Rutte bleven de partijen na een dag en nacht onderhandelen toch bereid om met elkaar in gesprek te blijven.

Voorstellen doorgerekend

Sindsdien werden de voorstellen die op tafel liggen doorgerekend door Wageningen University & Research, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Louis Bolk Instituut. Wat daarover sinsdsdien uitlekte, beloofde weinig goeds. De afspraken over het nieuwe verdienmodel voor boeren waren volgens de drie instituten dermate vaag dat ze er geen berekening op los kunnen laten.

Van der Tak liet eerder al weten dat boeren absoluut niet terugkrabbelen vanwege de milieudoelen die op tafel liggen. 'Wij steunen het kabinetsbeleid om de stikstofuitstoot met 41 procent terug te brengen. Ook willen we voldoen aan de klimaatdoelen en we stellen zelf voor om in 2050 nog slechts 12 megaton CO2 uit te stoten. Zelfs de strenge eisen van de Kaderrichtlijn Water omarmen wij.'

Wat volgens LTO en andere landbouwvertegenwoordigers wel ontbreekt, is perspectief voor boeren. Hiervan werd eerder al bekend dat het kabinet amper beweegt richting de vraag hierom vanuit de sector.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer