Nog+weken+wachten+op+concept%2DLandbouwakkoord
Nieuws
© Dirk Hol

Nog weken wachten op concept-Landbouwakkoord

Een dag en nacht overleggen heeft niet geleid tot een afgerond concept Landbouwakkoord. In de vroege ochtend van Hemelvaartsdag gaf landbouwminister Piet Adema aan dat er de komende weken nog intensieve gesprekken nodig zijn.

Na het marathonoverleg gaf minister Adema aan toch hoop te hebben op een positief resultaat. 'Al moet er echt nog wat gebeuren voor er een voldragen en gedragen akkoord op tafel ligt.


Over onder andere de financiering van de landschaps- en ecodiensten moet nog doorgepraat worden, zegt Adema. 'We praten over hele grote thema's, die ingrijpend zijn voor de landbouwsector. Het gaat echt ergens over.'

Premier Mark Rutte schoof in de nacht ook nog aan bij het overleg. Maar ook hij kon het een doorbraak niet forceren. Hij zei na afloop dat er 'intensieve, goede gesprekken' zijn gevoerd. 'Maar er is nog veel werk aan de winkel.'

Uitgelekte eisen

Onderdelen van het conceptakkoord lekten dinsdag uit. Daaruit bleek dat het akkoord – dat afspraken moet bevatten voor een gezond economisch toekomstperspectief voor boeren en tuinders – ook nieuwe hogere eisen stelt aan de verduurzaming van de sector. Het kabinet wil ook een GVE-norm voor het aantal koeien per hectare invoeren.

Tegenover de nieuwe eisen zou een hogere marge voor boeren en tuinders staan. Voor de financiering moet Adema op zoek naar zo'n 6,7 miljard euro.

Volgens LTO Nederland liggen er nog 'diverse belangrijke thema's open' om tot een akkoord te komen, zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Het gaat volgens hem om de financiering van landschaps-, natuur- en ecodiensten, bescherming van boeren die door willen gaan, mest en grondgebondenheid en het proces rondom de PAS-melders.

Kabinet moet stappen zetten

'We zijn er deze nacht ondanks zware gesprekken met de minister-president en de minister van LNV niet uitgekomen. Over de vier onderwerpen vervolgen we het gesprek met het kabinet. Het moge vanuit LTO helder zijn: we verwachten van het kabinet echt stappen', aldus Van der Tak die er in de komende 'twee tot drie weken' uit wil komen met het kabinet en de andere partijen.

De onderhandelende partijen hadden de hoop om voor Hemelvaart met een conceptakkoord te komen dat zou worden doorberekend door het Planbureau voor de Leefomgeving. Ook de leden van de deelnemende organisaties moeten zich er dan nog over uitspreken. Dat een akkoord deze week allerminst zeker was, komt niet als een verrassing. Minister Adema temperde dinsdag al de verwachtingen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer